Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANA-MARIJA PETIN:

'Poljoprivreda kao strateška gospodarska grana nije više privlačna djelatnost, sela se napuštaju, a tržištem dominiraju lobiji'

Ana-Marija Petin
Foto: Ana-Marija Petin/Facebook
1/3
08.09.2016.
u 14:38

Pod vodstvom Kreše Beljaka stranka vraća svoj identitet te ponovno dobiva mjesto na političkoj sceni, poručuje Petin

Ako Narodna koalicija pobjedi na izborima Ana-Marija Petin mogla bi postati ministrica poljoprivrede. Ekonomistica i poduzetnica iz Orahovice otkriva tko su joj politički uzori, komentira status žena u politici, novog vođu HSS-a, Mostove uvjete i konkretne mjere potrebne Hrvatskoj poljoprivredi.

Što vas je ponukalo da postanete političarka, koji su vaši uzori?

U politiku sam se uključila zbog želje za sudjelovanjem u nečemu što može stvarati promjene i sredinu u kojoj živim učiniti boljom i ugodnijom za život. HSS je moja opcija jer, u više od 100 godina dugoj povijesti stranke, u središtu pozornosti uvijek nam je bio čovjek.

Jednakost i pravda, poštenje i čast, sloboda misli i govora, ljudska prava – sve su to temeljne odrednice HSS-a i to je ono što i mene određuje kao čovjeka pa je sasvim prirodno da sam svoje bavljenje politikom odlučila provoditi u okviru HSS-a.

Uz braću Radić, kao ženi u politici, velik mi je uzor  Marija Radić koju se zbog njenog političkog i javnog djelovanja može nazvati prvom političarkom u Hrvatskoj. Također, izdvojila bih i Nedu Prpić Gamiršek, počasnu predsjednicu Hrvatske seljačke stranke te Maru Matočec, seljačku spisateljicu i političarku.

Koliko je velika vaša želja za promjenama, u politici i općenito? 

Hrvatskoj su potrebne promjene u nizu segmenata života. Za većinu je potrebna politička volja, a to onda znači i promjene u politici. Kada pobjedimo na izborima, svakako ću se zalagati i boriti za promjene u hrvatskoj poljoprivrednoj politici. Našem selu silno su potrebne promjene koje će potaknuti razvoj i zaustaviti iseljavanje s ruralnih područja. U tom smislu, moja želja za promjenama je ogromna.

Kako balansirate između političke karijere, poduzetništva i obitelji?

Ženama je u politici teže nego muškarcima, prvenstveno zbog obiteljskih obveza i majčinstva. Karijeru, obitelj i poduzetnički posao uspijevam balansirati zahvaljujući podršci i pomoći supruga, ali i cijele obitelji. Uz dobro određene prioritete i dobru organizaciju, uspijevam izvršavati sve obveze i uživati u obiteljskom životu.

Vlasnica ste OPG-a?

Nositeljica sam OPG-a koji se bavi uzgojem crne slavonske svinje fajferice, a imamo i malo zemlje na kojoj uzgajamo triticale, kukuruz i hranu potrebnu za hranidbu svinja. Budućnost razvoja hrvatske poljoprivrede vidim upravo u razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima ćemo putem niza mjera kroz poljoprivrednu politiku osigurati sigurnost i stabilnost okruženja kako bi mogli investirati i razvijati svoju proizvodnju, kako bi potaknuli nova zapošljavanja i u konačnici kako bi nam sela ponovo postala privlačna za život.

Što biste prvo poduzeli kao ministrica poljoprivrede? Koje promjene su točno potrebne? Što konkretno napraviti?

Naši poljoprivrednici su u vrlo teškoj situaciji, OPG-ovcima prijeti opstanak, poljoprivreda kao strateška gospodarska grana nije više privlačna djelatnost, sela se napuštaju, jedemo uvoznu i manje kvalitetnu hranu, a tržištem dominiraju lobiji. Potrebno je hitno pristupiti rješavanju svih ovih problema.  

HSS-ov Program za poljoprivredu i ruralni razvoj nudi niz mjera čijom provedbom ćemo provesti revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje u smjeru održive poljoprivrede  bazirane na OPG kao okosnici ruralnog prostora, a sa glavnim ciljevima poboljšanje uvjeta za život, rad i zapošljavanje u ruralnim područjima te zaustavljanje napuštanja ruralnog područja i poljoprivrede. Donošenjem Zakona o OPG-u, izmjenom Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, suzbijanjem nepoštene trgovačke prakse, izmjenom Programa za ruralni razvoj, načinu isplate direktnih plaćanja, poticanjem izgradnje tržišne i financijske infrastrukture te uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu i repromaterijal sigurno ćemo utjecati na zaustavljanje negativnih trendova.

Potrebno je odmah organizirati poslovnu jedinicu u HBOR-u kako bi reprogramima  pomogli poljoprivrednicima u financijskim teškoćama te pratili one koji žele investirati. Stočarstvo je sektor kojemu ćemo pristupiti sa posebnom pažnjom, a cilj nam je povećati proizvodnju mlijeka, broj utovljene junadi i tovljenika u svinjogojstvu.

Ali, svaka grana poljoprivrede ima svoje probleme i za svaku ćemo naći rješenje. Poljoprivrednici će biti suradnici Ministarstva, a ministar poljoprivrede glas sela i seljaka u Hrvatskoj Vladi. Mislim da je važno da pitanje sela i poljoprivrede bude politički zastupljeno u Vladi i to upravo putem Hrvatske seljačke stranke.

Zadovoljni ste u kojem pravcu ide vaša stranka pod vodstvom Kreše Beljaka?

Pod vodstvom Kreše Beljaka stranka vraća svoj identitet te ponovno dobiva mjesto na političkoj sceni. Iako u stranci još uvijek pomalo ima otpora, smatram kako je smjer u kojem stranka ide dobar i predsjednik ima moje potpuno povjerenje. Sigurna sam da HSS ima svjetlu budućnost na hrvatskoj političkoj sceni s novim vodstvom na čelu sa predsjednikom Krešom Beljakom  i kako će se stranci ponovno vratiti ugled koji ona zaslužuje.

Kako komentirate uvjete koje je postavio Most?

Kome to oni postavljaju uvjete? Sami sebi? Pa Most je imao svoju priliku posljednjih mjeseci da zajedno sa svojim koalicijskim partnerom HDZ-om provede sve što su htjeli, sve „reforme“ na koje su se pozivali i sada je jednostavno smiješno bilo što komentirati u vezi njihovih uvjeta.

>> Beljak napao Hasanbegovića i Ž. Markić pa poručio: Neće nas domoljublju učiti kvazidesničari, Argentinci, Kanađani...

Komentara 10

Avatar johny21
johny21
14:43 08.09.2016.

S kim je ona sada??? Lani sam bio na njenom skupu u Orahovici, govorila je odmah poslje Tolušića, Đakića i Brkića!

LE
lea3010
14:45 08.09.2016.

Ana Marija da vas podsjetim što ste govorili prije samo nekoliko mjeseci. Vikali ste na sav glas kako nikada više ne smijemo dozvoliti da SDP na čelu s Milanovićem bude na vlasti. Što sve guza napravi za fotelju...

EV
Evaluna0309
14:52 08.09.2016.

Njoj ne treba vjerovati, mijenja misljenje kako vjetar puse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije