Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laburisti predstavili program

Petrović: Zbog korupcije Hrvatska godišnje gubi 50 milijardi kuna

Laburisti
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
01.09.2016.
u 16:17

– U ovoj kampanji imamo tri programska cilja - zaštititi radne obitelji, spriječiti rasprodaju zajedničkih bogatstava i borbu protiv korupcije, kazao je predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

– Laburisti su jedina stranka koja ima antikorupciski program, a imamo ga zato što želimo bolje i pravednije društvo. Korupcija je rak-rana ovog društva i moramo je suzbijati na svakom koraku. Stoga nam je jedan od prvih zadataka vraćanje Državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije na terenu, pa će političari morati maknuti šape s Državnog inspektorata – kazao je to danas predsjednik Laburista Tomislav Končevski na predstavljanju, kako je posebno naglasio, jedine antikorupcijeske strategije na ovim izborima.

Uvodno rekavši da je cilj antikorupcijskog programa sprečavanje pljačke i rasipanja javnih resursa, strategiju je predstavio njen autor i nezavisni kandidat na listi Laburista u 7. izbornoj jedinici Zorislav Antun Petrović, inače nekadašnji dugogodišnji predsjednik hrvatskog Transparency internationala i poznati antikorupcijski stručnjak.

– U ovoj kampanji imamo tri programska cilja - zaštititi radne obitelji, spriječiti rasprodaju zajedničkih bogatstava i borbu protiv korupcije. A naš antikurupcijski program počiva na četiri “o”: odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost. Naime, svaki dužnosnik, službenik ili namještenik u tijelima javne vlasti mora točno znati koje su mu ovlasti i obveze te odgovarati ako nije realizirao zadaću koja mu je povjerena. Rezultati uvijek trebaju biti nagrađeni, a njihov izostanak sankcioniran. Svako tijelo javne vlasti mora biti maksimalno otvoreno prema građanima i omogućiti im da vide kako upravlja resursima i što radi za njih i u njihovo ime. Sve informacije kojima raspolažu tijela javne vlasti, a posebno odluke, moraju biti dostupne svakome zainteresiranom - naveo je Petrović nastavivši da svi koji rade u tijelima javne vlasti moraju donositi objektivne odluke izbjegavajući bilo kakav sukob interesa, a da građani trebaju znati kakva su i kolika njihova prava u svakodnevnom životu, od onih socijalnih, radnih pa do biračkih prava.

Da bi se to postiglo Petrović je naveo nekoliko mjera koje je nužno poduzeti, a one su: objavljivanje svih prihoda i rashoda proračuna na internetu (bila bi to obveza svakog ministarstva), uspostavljanje pretražive baze podataka sa svim isplatama iz proračuna, javnim natječajima i donacijama političkim strankama te objavljivanje rasporeda svih sudskih rasprava i svih sudskih odluka kako bi se vidjelo koliko i kako koji sudac radi čime bi se smanjila i korupcija u pravosuđu. Potrebno je, reče Petrović, ugraditi i načelo neopravdanog bogaćenja u naše zakonodavstvo, što je u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a koju je Hrvatska među prvima potpisala i ratificirala.

– To znači da bi onima koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine, ona bila oduzeta. A posljednja mjera bila bi ponovna uspostava Državnog inspektorata kao samostalnog tijela kojem na čelu mora biti osoba koja nije niti u jednoj stranci. S navedenim mjerama već u prvoj godini mogli bismo povećati državni proračun barem za jednu milijardu kuna. Jer, prema procjeni Instituta Rand Europe, iz travnja ove godine, Hrvatska godišnje zbog korupcije gubi 15% BDP-a, odnosno 50 milijardi kuna. Usporedbe radi, godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna. Znači, prije nego što se krava krene musti treba osigurati da kanta za mlijeko ne bude šuplja – istaknuo je Petrović.

Na naše pitanje, uspije li ući u Sabor kako misli sve nevedeno provesti jer je teško za vjerovati da bi mogao imati veliki podršku ostalih zastupnika, Petrović je u dahu uzvratio:

– Dok nisam bio u Saboru zalagao sam se za tri zakona - Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o financiranju političkih stranaka i Zakon o pravu na pristup informacijama - i te zakone sada imamo. Ako sam to uspio dok nisam bio u Saboru, onda budite sigurni da ću, dođem li u Sabor, sigurno uspjeti i u ovome što sad kanim napraviti. Uz Končevskog i Petrovića na predstavljanju programa bila je i članica predsjedništva Laburista i nositeljica liste u 1. izbornoj jedinici Vlasta Medar koja će se, kako reče, zalagati za strategiju i borbu protiv siromaštva te promjenu Obiteljskog zakona na način da on konačno postane provediv i da krajnji korisnik postane najbitniji.

>>Vlasta Medar: Nikada nije bilo više nereda na području socijalnog sustava

>>Končevski: Razočarao me SDP-ov nerad i spremnost da od ljevice pobjegne u zagrljaj kapitalistima

Komentara 2

DU
Deleted user
19:11 01.09.2016.

Tko gubi??? ti da, oni ne, u prosjeku jedemo sarmu.

Avatar Melankolija
Melankolija
18:42 01.09.2016.

Covjece, pa i ratne odore su se zaduzivale preko veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije