Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RJEŠENJA

Pametno: Znamo kako za tri godine deficit svesti na nulu

ivica puljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
23.08.2016.
u 22:00

Iz javne uprave otpustili bi neefikasne, parafiskalne namete srezali bi milijardu kuna godišnje, mirovine i socijalne naknade povisili za dvije milijarde kuna

Naš izborni program za prošle parlamentarne izbore mnogi su proglasili najboljim. Na ovim izborima podižemo ljestvicu jer smo osnovne elemente iz programa pretočili u brojke i pred birače izlazimo s prijedlogom trogodišnje projekcije proračuna. S ovim dižemo razinu vjerodostojnosti i odgovornosti te pozivamo sve druge stranke da to učine, kazao je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno koja je uvjerena da bi s nekoliko značajnih reformi za tri godine uravnotežila javne financije i proračunski deficit svela na nulu. Uz umjeren, nešto niži rast BDP-a u idućoj godini, od 1,6 posto, u stranci Pametno vjeruju da bi 2019. godine hrvatska ekonomija rasla više od tri posto godišnje kao rezultat značajne kontrole potrošnje, smanjenja porezne presije i povećanja investicija.

Marić za kontrolu trošenja

Dok su ostale stranke uglavnom prestale govoriti o reorganizaciji lokalne uprave, stranka Pametno vjeruje da se u jednom mandatu može pripremiti lokalni preustroj koji bi oni proveli tako što bi zemlju podijelili na 123 grada i pet županija, odnosno regija.

– Projekcije s kojima izlazimo predstavljaju osnovu kulture političke komunikacije – tvrdi Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i istraživačica na Ekonomskom institutu. U odnosu na ovu godinu ta bi stranka do 2019. godine izdatke za zaposlene smanjila za milijardu kuna, slično kao i subvencije, zadržala bi izdatke za kamate na postojećoj razini, no zato bi naknade građanima (mirovine, socijalna davanja) rasle za dvije milijarde kuna. Smanjenje porezne presije na plaće i dobit tvrtki proveli bi u dvije faze, godišnje bi srezali parafiskalne namete za milijardu kuna, ali i uveli nagrađivanje zaposlenih prema efikasnosti.

Za ljude koji ne rade ne bi bilo mjesta u sustavu – kazali su Puljak i Vehovec. Njihova projekcija za plaće nije uzela u obzir obveze prema zaposlenima koje država ima prema ranije zaključenim sporazumima sa sindikatima, a osim na prirodnom odljevu rezanje izdataka temeljilo bi se i na otpuštanju neefikasnih. Na pitanje kako će riješiti problem preuzetih obveza prema zaposlenima, Vehovec je odgovorila “pregovorima, uz razumijevanje sindikata, ali i na drugi način”.

– Ne možemo zadržati dosadašnji stav političara da se povlače čim naiđu na probleme i sad smo tamo gdje jesmo – kazala je Vehovec.

Ne ulazeći u konkretnije brojke, ekonomist Željko Lovrinčević podsjeća da je stranka ORaH na prošlim parlamentarnim izborima imala najkvalitetniji program, no svejedno je ostala ispod praga, dok Most nije imao nikakav program, a dobio je velik broj glasova.

– Nije sve ni do stranaka. Naši birači ne traže programe – uvjeren je Lovrinčević.

HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić nije želio komentirati brojke koje su pripremili stručnjaci iz stranke Pametno, no Marić kaže da je smanjenje deficita i oštra kontrola rashoda njegova osnovna ideja s kojom nastupa prema biračima.

Za razliku od Marića koji u svakom svom nastupu u prvi plan ističe kontrolu trošenja, HDZ-ovi su stranački stratezi, kroz izborni program provukli samo lijepe stvari, poput smanjenja poreza, povećanja izdataka za novorođenu djecu, širenje poticaja. Sličnu taktiku ima i SDP. Smanjenje razine javnog duga i “usporavanje zaduživanja” i njima je jedan od prioriteta koji je istaknut i programu.

Lalovčeva stabilnost

– Nudimo biračima stabilan sustav, javne financije i porezno rasterećenje prema mogućnostima države – kaže Boris Lalovac koji i sam zagovara kontrolu rashoda.

– Nadam se da će prijedlog trogodišnje projekcije proračuna za deset godina biti standard – prokomentirao je ekonomist Velimir Šonje koji je, slično kao i Martina Dalić, za prošlih izbora bio donator stranke Pametno.

>> Puljak pozvala Ustavni sud i DORH da kažnjavaju stranke na čijim listama nema dovoljno žena

Komentara 20

DU
Deleted user
22:26 23.08.2016.

Lijepo je da postoji još jedna lijeva stranka, kao što je Pametno, nakon što je propao Holyjev Orah. Pomalo se rađa demokracija i na ljevici. Ipak ne vjerujem da će ljevičari glasovati za ovakve, jer je tamo jaka partijska stega.

DR
Drazen78
22:24 23.08.2016.

A evo novih i svjezih krvopija za sabor spremnih. Pazi vic, oni znaju?! A kako znate? Znate stanje u drzavnoj blagajni i kako se to sve vodi? Ili samo mislite da znate u teoriji? Ako udjete u sabor hocete prepoloviti place i davanja za sabornike? Vidim politika se omilila svima i naravno beneficije koje donosi😀

MD
mare_dalmacija
23:13 23.08.2016.

Što, dovoljen su vam tri godine da si napunite džepove? Previše! nesposobni ste, 'derivacijo' komunjar.....a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije