Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Istraživanje: Mladi bi radije ostali i radili u Hrvatskoj nego u inozemstvu

13.01.2009.
u 13:00

Sve donedavno radna je ambicija mnogih studenata bila diplomirati i pronaći posao izvan granica naše zemlje. No prema istraživanju o profesionalnim očekivanjima mladih koje je proveo portal MojPosao, većina ispitanika - mahom apsolvenata s fakuteta Zagrebačkog sveučilišta, smatra kako bi radije ostali i radili u Hrvatskoj nego otišli u inozemstvo, i to njih 73 posto.

Bez obzira gdje tražili prvo zaposlenje, budući akademski građani očekuju da će na njega najdulje čekati u razdoblju od tri godine nakon diplome. A upravo je većina ispitanika kao svoj cilj postavila zapošljavanje i napredovanje u poduzeću po završetku školovanja. 44 posto studenata planira upisati poslijediplomski studij.

Najoptimističniji su glede brzog zapošljavanja studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

S druge strane, najviše pesimizma glede brzog dolaska do radnog mjesta iskazali su studenti Fakulteta političkih znanosti te Filozofskog fakulteta, gdje njih 31 posto, odnosno 22 posto očekuje kako će tražiti posao dulje od tri mjeseca.

Četvrtina ispitanika smatra kako se posao može naći isključivo “preko veze“, dok tri četvrtine ispotanika ipak smatra kako se posao može naći i bez poznanstava.

(S. Majdandžić)

Želite prijaviti greške?