Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2011. u 12:00

Pregovori Turske s EU zapinju, zemlja se sve više islamizira, a Turci bilježe gospodarski rast.

Građanski rat u Siriji, deseci tisuća izbjeglica koje pred vojskom bježe u Tursku mogli bi nagnati Ankaru na vojnu intervenciju u Siriji. Turci su već obavijestili zapadne saveznike i NATO da će – nastavi li sirijski diktator Assad i dalje nesmanjenom žestinom napadati vlastito stanovništvo – ući s vojskom u sirijske pogranične gradove Alepo, Homs i Latakiju i tamo uspostaviti mir. To se događa u trenutku kada je predsjednik Obama najavio povlačenje američkih postrojbi iz Iraka. S druge strane, iranski je predsjednik Ahmadinedžad upozorio da će Iran, dođe li do turske intervencije u Siriji, stati u obranu svog saveznika te bombardirati NATO-ove baze u Turskoj.

Iran ne skriva ambicije da na tom prostoru uskoči u kaos koji je nastao nakon “arapskih revolucija”. Teheran želi istisnuti Tursku kao regionalnu silu i zapadnog saveznika. Ahmadinedžadovo zveckanje oružjem bilo je znak za uzbunu i u Washingtonu. Državna tajnica Hillary Clinton odmah je upozorila Iran da ne gaji iluzije na čijoj će strani u tom slučaju biti Sjedinjene Države.

Sirijsko-turska granica nekadašnji je Iskenderunski sandžakat. Tamo živi miješano sirijsko-tursko stanovništvo, a cijelo je područje još od osmanskih vremena pa sve do 1939. godine bilo dio Velike Sirije. Ta je regija domovina Alavita koji drže vlast u Siriji i kojima pripada i obitelj Bashara al-Assada. To je istovremeno i strateško zaleđe Kurda, koji desetljećima ugrožavaju tursku unutarnju stabilnost. Eskalacija rata na sirijsko-turskoj granici ugrožava dosadašnju tursku vanjsku politiku. Ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu u svojoj knjizi “Strateška dubina” koncipirao je viziju turske političke budućnosti. Njegova teza o “nula problema” sa susjednim zemljama, što bi Tursku oslobodilo balasta prošlosti i omogućilo joj da se nametne kao regionalni hegemon, danas je uzdrmana.

Premijer Recep Erdogan nedavno je treći put pobijedio na parlamentarnim izborima. Pod vodstvom njegove stranke AKP Turska, koja je još 2005. započela pristupne pregovore s Europskom unijom, danas se od te Europe sve više udaljuje.

Pregovori s Unijom sve više zapinju, a turska se unutarnja politika sve više okreće islamu. Na vanjskom planu zemlja pod Erdoganom s uspjehom se orijentirala prema svojim arapskim susjedima s kojima je uspostavila odlične političke i gospodarske odnose. Danas nekadašnji “bolesnik na Bosporu” bilježi gospodarski rast od deset posto godišnje. Da je sve ostalo na Egiptu, Tunisu i Libiji, u koju je Ankara investirala mnogo kapitala, turska bi nova politika prijateljstva s arapskim susjedima iz turbulentnih događaja na Bliskom istoku izašla kao pobjednik.

Čak bi se i šteta od Erdoganova prijateljstva s Palestincima, koja je uništila tradicionalnu kemalističku proizraelsku politiku, dala lako ispraviti. Ali Sirija je nešto drugo. To je zemlja koja je navikla na izolaciju. EU predbacuje ambicioznim Turcima da su baš oni Assadu pomogli da izađe iz izolacije. Sada im se ta politika obija o glavu.

Ključne riječi

Komentara 5

UN
unbekant
14:05 30.06.2011.

pa te izbjeglice,su domaci izdajnici,i amercki placenici,ako im se ne svidja u Siriji,pravac amerika,turska,izrael,samo raus i nesmetaj,pa tako je i kod nas bilo,pobunili se srbi,i eto gdjesu sada,ako ti se nesvidja drzava,mars raus i gotovo....

KA
KafanaNemir
00:23 01.07.2011.

Turska se sve više islamizira. Zgodna opaska za zemlju u kojoj je 98% muslimana. I još bilježe ekonomski rast. Eh ti Turci :)

DU
Deleted user
08:18 01.07.2011.

@kafananemir: Islamizacija nema veze sa postotkom pripadnika vjere u jednoj zemlji, vec ima veze sa radikalizacijom vjere u politicke svrhe. I upravo to se dogadja u Turskoj. To je samo po sebi vec dovoljno opasno, jos je ali gore to sto sluzbena turska politika tu islamizaciju siri i na turske drzavljane koji zive u Zapadnoj Europpi, pretezno u Njemackoj i Austriji. To je uzasno opasno, jer ti ljudi, iako imaju prosjecno veci standard no njihovi sugradjani u Turskoj, ipak mrze Europu i Nijemce/Austrijance te su skloni radikalizaciji. Nastavi li se ta politika, dovesti ce to neminovno, ako ne do rata a ono do velikih nemira u tim zemljama. Jer za sada Nijemci/Austrijanci gledaju na tu tursku manjinu jos relativno mirno, ali voda lagano dolazi do brade, pa kada pukne, biti ce puno mrtvih na obije strane. Prema tome, Erdogan je opasnost ne samo za Bliski istok vec i za Europu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?