Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

IEA i EU pozivaju Rusiju i Ukrajinu na rješavanje plinskog spora

01.01.2009.
u 14:51

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Europska unija pozvale su u četvrtak na rješavanje plinskog spora između Rusije i Ukrajine, javljaju svjetske novinske agencije.

Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini u četvrtak ujutro zbog duga za ranije isporučeni plin, ali je pojačala opskrbu drugih europskih zemalja kako bi smanjila zabrinutost EU.

- Komercijalni sporovi, kao što je trenutačni spor između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, trebaju se riješiti mehanizmima za rješavanje sporova i to na način koji neće utjecati na isporuku plina potrošačima treće strane - priopćila je IEA.

Ta međuvladina organizacija, koja djeluje kao savjetnik za energetsku politiku za 28 zemalja članica, ponovila je svoj poziv na veću transparentnost u europskom tranzitu i prodaji plina.

Europska unija je pozvala Ukrajinu i Rusiju "da nastave pregovore i hitno postignu dogovor kako isporuke plina u EU ne bi bile pogođene", navodi se u zajedničkom priopćenju Predsjedništva EU-a i Europske komisije.

Premijer Češke, koja je upravo preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a, Alexandr Vondra je rekao u priopćenju da se "sve postojeće obveze o isporukama i tranzitu (plina) moraju poštovati".

Bruxelles strahuje da bi rusko-ukrajinski spor oko plina mogao utjecati na isporuke tog energenta u EU, budući da Unija čak četvrtinu svojih potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, i to plinovodom preko Ukrajine.

Rusija je u međuvremenu priopćila da je povećala isporuku plina potrošačima u EU nakon što je prekinula dovod plina Ukrajini.

Glasnogovornik ruskog plinskog giganta Gazproma Sergej Kuprijanov izjavio je na konferenciji za novinare u Moskvi da Gazprom "inzistira na nastavku pregovora" s ukrajinskim predstavnicima o novom ugovoru za plin.

Slična situacija dogodila se početkom 2006. godine, kada je Gazprom nakratko prekinuo isporuku plina Ukrajini, što je dovelo i do smanjenja opskrbe zemalja zapadne Europe.

U središtu rusko-ukrajinskog spora je cijena plina jer Moskve želi da Kijev od ove godine polako počne prelaziti na komercijalnu cijenu kakvu plaćaju ostale zemlje.

Ukrajina sada dobija tisuću kubika ruskog plina po cijeni od 179,50 dolara, dok je cijena za Europu 500 dolara.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?