Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENA OECD-a

I Sjedinjene Države i eurozona u recesiji

13.11.2008.
u 18:19

Nakon Njemačke, recesija je službeno danas potvrđena u eurozoni i Italiji, a francusko je gospodarstvo mršavim rastom za dlaku izbjeglo istu sudbinu.

Eurozona je zapala u tehničku recesiju prvi put od 1993. godine. Eurostat je danas objavio da je gospodarstvo eurozone zabilježilo pad u trećem ovogodišnjem tromjesečju od 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, u kojem je također palo 0,2 posto. Dva uzastopna tromjesečja pada gospodarstva definiraju se kao tehnička recesija.

Recesija će biti dugotrajna
Eurozona i Sjedinjene Države zakoračile su u gospodarsku recesiju koja će biti dugotrajna, a vjerojatno i ozbiljna, procjena je Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak.
- Očekuje se da će gospodarske aktivnosti u SAD-u iduće godine biti smanjene 0,9 posto, u eurozoni 0,5 posto, a u Japanu 0,1 posto s obzirom na to da su zemlje OECD-a zakoračile u razdoblje produljenog usporavanja - piše u izvješću OECD-a.

- U trećem ovogodišnjem tromjesečju SAD i eurozona zakoračili su u razdoblje četiriju uzastopnih tromjesečja negativne stope rasta bruto domaćeg proizvoda.

U 2009. očekuje se da će BDP svih 30 zemalja članica OECD-a u prosjeku biti smanjen otprilike 0,3 posto, stoji u preliminarnim procjenama. Postupni oporavak trebao bi početi u drugoj polovici iduće godine, no gospodarski rast neće se približiti normalnim razinama prije druge polovice 2010. - kazao je direktor ekonomskih istraživanja pri OECD-u Jorgen Elmeskov.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, u recesiji je, najvećoj u posljednjih 12 godina! Naime, prema statističkim podacima, bruto domaći proizvod pao je 0,5 posto u trećem ovogodišnjem tromjesečju, a u drugom je zabilježen pad od 0,4 posto.

Time je Njemačka prema definiciji u pravoj recesiji. Pad zabilježen u trećem tromjesečju veći je od očekivanja analitičara. Smanjen je broj narudžaba industriji 8 posto, što je najsnažniji pad u 17 godina. Industrijska je proizvodnja u istom mjesecu smanjena 3,6 posto. Njemački izvoz u rujnu je ostvario mjesečni rast 0,7 posto, najvećim dijelom zbog slabljenja eura.

Želite prijaviti greške?