Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLODAVCI TRAŽE JEDNAKOST ZA SVE

HUP: Preispitati trgovine koje su izuzete od zabrane rada nedjeljom

30.12.2008.
u 11:43

Nakon ponovnog aktualiziranja (ne)radne nedjelje, Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga trgovine ističe da je kao relevantan socijalni partner sudjelovala u svim fazama donošenja novog Zakona o trgovini u kojem se ujedno regulira i radno vrijeme prodavaonica.

Prijedlog novog Zakona prošao je sva tijela Udruge, a bio je i tema Gospodarsko-socijalnog vijeća u srpnju ove godine. U više navrata Udruga je isticala da se radno vrijeme mora regulirati na razini države, a da se ne smije nikome pogodovati. Odnosno država mora osigurati iste uvjete za poslovanje nedjeljom svim poduzetnicima u Hrvatskoj na isti način jer samo dok se svi poslodavci tretiraju na načelu jednakosti može se govoriti o efikasnoj tržišnoj ekonomiji.

Zbog toga je i Udruga tražila da se suzi krug izuzetaka od zabrane rada nedjeljom, koji su po mišljenju članstva ipak preširoko utvrđeni te se na taj način ne postiže jednaki pristup prema svim poslodavcima.

Po pitanju (ne)radne nedjelje, u strukturi članstva Udruge trgovine postojala su različita mišljenja, pa je Udruga trgovine predlagala i određene sugestije i primjedbe u području reguliranja radnog vremena kako u samoj izradi tako i prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona ove jeseni.

Kako određene sugestije Udruge nisu ugrađene u novi Zakon, u konačnoj odluci puštanja Zakona u saborsku proceduru, na GSV-u, predstavnici HUP-a nisu podržali predložene odredbe vezane uz regulativu radnog vremena. Na preostali tekst Zakona kojim se uređuje djelatnost trgovine, na GSV-u, predstavnici poslodavaca su dali svoju suglasnost.

Nakon prelijevanja svjetske krize i na hrvatsko područje i najave usporenog rasta gospodarstva i potrošnje, možemo pretpostaviti da su nastali i novi uvjeti poslovanja koji su različiti od onih koji su postojali dok se finalizirao novi Zakon. Zbog toga je potrebno u narednom razdoblju i napraviti kompletnu analizu i efekte neradne nedjelje na trgovački sektor koji ipak zapošljava više od 260.000 zaposlenih.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?