Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMISIJA CO2 Vlada bez rješenja za posljedice ograničenja

HUP i sindikate brine smanjenje zagađenja

27.11.2008.
u 18:00

Nakon izbora Obame za predsjednika SAD-a, pritisak za smanjenje emisije štetnih plinova mogao bi se još pojačati, što bi, ne donesu li se kvalitetne mjere za hrvatsko gospodarstvo, moglo i te kako negativno utjecati na industriju građevnog materijala, vapna i cementa, transport i poljoprivredu, koji će se prvi naći na udaru, upozorio je danas Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

Traže hitan sastanak
Ujedinjeni i u vezi s pitanjem “Hoće li CO2 ugušiti Hrvatsku?”, HUP i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas su uputili pismo Vladi u kojem izražavaju zabrinutost Nacrtom plana raspodjele emisijskih kvota CO2, koja do 2010. u RH mora biti pet posto manja u odnosu na 1990., te Strategijom energetskog razvoja, tražeći hitan sastanak.

Vlada, tvrde, mora imati odgovore na posljedice ograničavanja CO2, te dugoročnu i dosljednu strategiju koja bi gospodarstvenike pripremila za doba visoke tehnologije temeljene na niskom udjelu ugljika, koja iziskuje enormna ulaganja. Izravna posljedica sadašnjih ad hoc mjera mogla bi biti ukidanje tisuća radnih mjesta, pa Vlada mora ubaciti u šestu brzinu kako bi ih pravodobnim mjerama pomogla očuvati, kazala je Ana Knežević, predsjednica SSSH.

Održivi razvoj i zaštita okoliša moraju biti u suživotu s proizvodnjom, tvrdi Kuštrak. Neka industrijska postrojenja nužno će se i trebati zatvoriti. No, pitanje je hoće li se to dogoditi organizirano ili ćemo to prepustiti tržištu.

Ugrožen razvoj
– Nespremnost na izazove koje donose klimatske promjene mogla bi ozbiljno ugroziti razvoj RH. Bude li, primjerice, cementna industrija morala stati na dva mjeseca, kako će se sagraditi pelješki most? – pitao je Žarko Horvat iz Udruge nemetala, građevinskog materijala i rudarstva.

Želite prijaviti greške?