Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNOST

Hrvatsko suvremeno kiparstvo za Beč i Europu

08.05.2009.
u 17:55

Više od pedeset djela 17 hrvatskih kipara, predstavnika različitih naraštaja, čini postav reprezentativne izložbe “Suvremeno hrvatsko kiparstvo” u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti Jasminke Poklečki Stošić, otvorene u četvrtak navečer u renomiranom bečkom Domu umjetnika (Künstlerhaus).

Otvorili su je hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i njegova austrijska kolegica ministrica kulture, obrazovanja i umjetnosti Claudia Schmied. Oboje su o izložbi govorili kao o nastavku, inače izuzetnog, dijaloga Hrvatske i Austrije. Izrazili su zadovoljstvo da će suvremeno hrvatsko kiparstvo imati prilike vidjeti ne samo Bečani nego i njihovi inozemni gosti.

Ministar Biškupić spomenuo je generacijski raspon izabranih autora, koji daju cjelovit pregled i sliku živosti hrvatske suvremene kiparske scene, a radove će vidjeti svih 27 zemalja članica EU; poslije Beča, gdje ostaje do 21. svibnja, postav seli u Berlin, Bratislavu...

Njegova austrijska kolegica Schmied kazala je da je izložba potvrda bliske povezanosti i međusobnog poštovanja dvaju naroda i država, a kasnije je u prijateljskom razgovoru potvrdila ministru Biškupiću dolazak na Dubrovačke ljetne igre. On je dodao da oboje smatraju da će tri velike hrvatske izložbe održane u posljednje vrijeme – kiparstvo i slikarstvo u Beču te lanjska izložba nakita u Innsbrucku – pridonijeti poznavanju hrvatske kulture u Austriji. Autorica izložbe dobila je pohvale za postav, a rekla je da predstavljeni umjetnici uglavnom rade u kamenu, drvu i bronci te da im je zajedničko da nisu podlegli aktualnim trendovima, nego su ostali vjerni tradicionalnom shvaćanju skulpture.

Suvremeni hrvatski kipari za Beč i Europu su: Slavomir Drinković, Peruško Bogdanić, Vladimir Gašparić Gapa, Dalibor Stošić, Matko Kovačić, Kazimir Hraste, Siniša Majkus, Alem Korkut, Marina Bauer i Božica Matasić, predvođeni akademicima Marijom Ujević Galetović i Ivanom Kožarićem.

Želite prijaviti greške?