Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Hrvatska u NATO-u još u SFRJ

31.03.2008.
u 17:41

Za neovisnost Hrvatske i euroatlantske integracije izjasnilo se gotovo 90 posto Hrvata. Taj podatak s referenduma održana u Hrvatskoj iznio je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman tadašnjem talijanskom premijeru Giuliju Andreottiju. Kada je Italija, zajedno s ostalim zemljama Europe, priznala neovisnost Hrvatske, taj je dokument Tuđmanu donio tadašnji talijanski predsjednik Francesco Cossiga.

Je li se od početka devedesetih godina do danas nešto izmijenilo u Hrvatskoj i okolici? Balkan nije mirna regija i Hrvatskoj je zasigurno potreban NATO-kišobran. A je li joj potrebno ugostiti američkog predsjednika Georgea Busha? Da, Hrvatskoj je potreban posjet američkog predsjednika pa i kada se s njegovom politikom ne slaže u potpunosti. Bush je posjetio i zemlje koje imaju malo veću težinu u svijetu od Hrvatske, u kojima se od šefova vlada do velikog dijela javnosti ne slažu s nekim njegovim potezima. Neka u Zagrebu budu i organizirane demonstracije protiv posjeta Busha, ali Hrvatska i njezina službena politika trebaju njegovati dobre odnose sa SAD-om svidio joj se ili ne stanovnik Bijele kuće.

Vlade prolaze, a republike ostaju, odgovorio mi je jednom jedan talijanski dužnosnik na pitanje o sličnoj dilemi koja se pojavljuje u nekih u Hrvatskoj glede posjeta Busha. Tko god bio na vlasti u Zagrebu i u Washingtonu, dvije zemlje moraju imati najbolje moguće odnose i razmjenjivati državničke posjete. Jer, države ostaju. Ne treba pritom ni zaboraviti kako bez američke pomoći Oluja ne bi bila tako uspješna.

A NATO, je li Hrvatska već bila vezana uz taj savez još u vrijeme Titove Jugoslavije? Ovih dana, u povodu 30. godišnjice otmice talijanskog državnika Alda Mora (otele ga i ubile Crvene brigade), Cossiga, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, kazao je kako je i hrvatska teritorijalna obrana bila vezana za Atlantski savez. Cossiga je rekao da je Moro podupro suradnju talijanske tajne službe (tadašnju SIFAR) s tajnim službama zemalja NATO-a u organizaciji Stay-behind Net, koja je trebala intervenirati u slučaju opasnosti iz istočnog bloka. Cossiga je kazao da je Francuska, i kada je pod De Gaulleom napustila NATO, ostala vezana za organizaciju Stay-behind Net, uz koju su bile vezane i "neutralne zemlje kao što su Švicarska, Austrija i Švedska".

Sada dolazi iznenađenje. Osim tih neutralnih zemalja, za atlantsku organizaciju bila je vezana i "Titova Jugoslavija, odnosno njezina jaka struktura teritorijalna obrana koja je bila odgovorna vladama republika. To su oružane snage koje su poslije omogućile Hrvatskoj i Sloveniji da brane i jamče s njihovim oružjem proglašenje neovisnosti i napade JNA, koja je bila gotovo isključivo srpska, vlade u Beogradu", izjavio je Cossiga.

Želite prijaviti greške?