Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S MANHATTANA

Hrvatska na maturalnoj proslavi

27.06.2008.
u 16:31

Život svakog čovjeka potpuno je ispunjen i kvalitetan uspije li ostvariti iskrenu ljubav i partnerstvo te se izbori za posao u kojem uživa i ima pristojnu egzistenciju. Na putu do ta dva sveta cilja potrebno je malo sreće, ali još više zdravog razuma, puno učenja i razmišljanja. Ne vjerujte stereotipima, ocjenama eksperata ili dogmama. Tražite svoju istinu, svoj put i napravite puno dobroga za planet Zemlju i Ameriku koje vam, mi odrasli, ne ostavljamo u savršenom stanju i zbog toga se trebamo sramiti.” 

Tim je riječima poznata američka humanitarna djelatnica Nan Dale, predsjednica organizacije koja se bori protiv gladi u svijetu, savjetovala maturante newyorške srednje škole za život koji ih očekuje na početku punoljetnosti. Gospođa Nan Dale bila je glavna govornica na trosatnoj proslavi gdje su se u porukama mladeži smjenjivali brojni gosti iz svih društvenih slojeva New Yorka. I dok smo mi sretni roditelji s ponosom gledali našu “djecu”, Nan Dale im se obraćala kao odraslim ljudima i naglasila kako je važno da svi završe upisane fakultete jer će uz visoko obrazovanje biti spremniji zaustaviti strahote u svijetu poput onih koje su se događale u Hrvatskoj i BiH, državama koje je početkom devedesetih vojno napao Slobodan Milošević. Moj se sin okrenuo potraživši moj pogled, a isto je učinio i njegov razredni kolega Sarajlija Džemal, čija se obitelj uz pomoć američke vlade doselila 1995. godine u New York.

Nan Dale je govorila o vremenu provedenom u Hrvatskoj i BiH, gdje je organizirala izbjegličke kampove, pomažući djeci i trudeći se da istina o Miloševićevu agresorskom ratu dođe do američkih političara i medija. “Europa je bila nemoćna, nije znala kako zaustaviti rat i riješiti krizu na području bivše Jugoslavije. Uz mnoge druge bila sam uporna u lobiranju za Hrvatsku i BiH, i tek kad se vlada Billa Clintona odlučila za intervenciju, rat je okončan i potpisani su mirovni sporazumi.

Želim naglasiti da morate vjerovati u sebe, u svoje ideje, imati dobre namjere i uvjerit ćete se da i jedan čovjek može promijeniti svijet na bolje. Budite humanitarno aktivni, pomažite slabijima i siromašnijima u svijetu, ne dopustite da se ugrozi demokracija jer sve su to temelji na kojima je Amerika izrasla i bila primjer drugima. Ne dopustite da se ikada više ponove silovanja koja su pretrpjele žene u Bosni ili da se dogodi neka nova Srebrenica ili Vukovar. Odrastite u odgovorne ljude i tako živite!”

Nisam mogla vjerovati da je u srcu Manhattana, na Lexingtonskoj aveniji i 92. ulici, maturantska proslava američkih učenika poslužila kao dobra prigoda da se govori o ratnim stradanjima Hrvatske i susjedne nam države. I to uz jasnu artikulaciju tko je bio agresor a tko žrtva, a sve to predstavljeno na jednostavan ali argumentiran način, kao predložak mladima da budu pažljivi da se slično zlo nikada ne bi ponovilo. Shvatila sam kao i mnogo puta u zadnjih deset godina koliko živim u New Yorku da imamo više prijatelja u Americi i svijetu nego što to znamo ili smo svjesni brojnosti dobrih ljudi koji odrađuju veliki posao u promociji Hrvatske.

Nitko ih za to nije platio ili nagovarao. To su hrvatski lobisti koje ne poznajemo ili se naši takozvani službeni lobisti nisu ni potrudili upoznati ih, ali oni rade prava čuda svojom naklonjenošću Hrvatskoj. Riječi gospođe Nan Dale, uvjerena sam, newyorški maturanti neće nikada zaboraviti, kao što ona nije zaboravila sve ono strašno što se našoj zemlji u ratu događalo. Za razliku od mnogih u Hrvatskoj koje bi Nan Dale mogla posramiti!

Želite prijaviti greške?