Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOR HRT-a

Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni

17.12.2008.
u 16:12

ZAGREB – Katedrale u Šibeniku i Splitu, potom Zagreb i 19. prosinca Venecija, crkva Santa Maria della Pietà, a u planu i Eufrazijeva bazilika u Poreču, mjesta su gdje Zbor HRT-a predvođen dirigentom Tončijem Bilićem predstavlja projekt hrvatske glazbe na Riva dei Schiavoni, “Rivi od Horvatov”, koja se protezala od Trga sv. Marka do Arsenala.

Spremni i angažirani Zbor HRT-a predstavio ga je i preksinoć u Muzeju “Mimara” kao dodatni program svoga već desetogodišnjeg cijenjenog ciklusa Sfumato. Riječ je o podsjećanju na hrvatske renesansne i barokne autore, hrvatske porijeklom ili talijanske koji djeluju na istočnoj obali Jadrana i usporedo u moćnoj Serenissimi koja je svojim procvatom u 16. i 17. stoljeću okupljala tadašnju kulturnu elitu.

Glazba je cvala, a jedan njezin doprinos pripada i Šibenčanima Juliju Skjavetiću, Ivanu Lukačiću i Ivanu Šibenčaninu, Hvaranima rođenim ili doseljenim Damjanu Nembriju i Tomasu Cecchiniju, a ima ih i istarskog porijekla. Upravo je na izabrane skladbe iz njihova opusa, koji podsjeća na jedno živahno kulturno vrijeme u vrijednom projektu Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni, upozorio i Zbor HRT-a.

Želite prijaviti greške?