Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen projekt Change

HGK: Poduzetnike naučiti kako smanjiti potrošnju energije ili je kvalitetno koristiti

27.01.2009.
u 16:10

Projekt Change, namijenjen podizanju svijesti u korištenju energije kod malih i srednjih poduzetnika te pronalaženju načina smanjenja troškova poslovanja kroz različite programe i tehnološke mogućnosti, predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vrijeme jeftine energije je iza nas te je potrebno razmotriti koji su nam oblici energije potrebni i na koji ćemo ih način moći primati, naglasila je tom prilikom potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta. Do 2020. godine obveza je zemalja članica EU osigurati 20 posto udjela iz obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj potrošnji energije, a za to je određeno i vrijeme prilagodbe, rekla je Trnokop-Tanta dodavši kako će HGK pridonijeti upoznavanju malih i srednjih tvrtki s optimalnim mogućnostima korištenja energije.

Hrvatska danas troši oko 12 posto više energije po jedinici BDP-a od prosjeka članica EU, stoga je važno poboljšati energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji. Prvi je akcijski plan u tom području donesen 2008. godine, drugi se planira za 2011. i treći za razdoblje od 2014. do 2016. godine, čulo se u HGK.

Projekt Change predstavio je koordinator projekta Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK naglasivši kako je projekt sufinanciran iz programa EU Inteligentna energija Europe, namijenjen podršci malim i srednjim poduzećima u optimiziranju korištenja energije gradnjom europske mreže savjetnika za inteligentnu energiju pri gospodarskim, industrijskim i trgovačkim komorama u državama sudionicima u projektu. Nositelj projekta je udruženje gospodarskih i trgovačkih komora Eurochambres. U projekt je uključeno 12 europskih država i 61 europska regionalna komorska jedinica. Predviđeno trajanje projekta je od rujna 2008. do kolovoza 2010. godine, nakon čega bi aktivnosti na projektu trebale postati redovite.

Kako je rekao Štih, HGK se uključio u projekt radi poticanja neiskorištenih potencijala koji u ovom području omogućuju energetsku uštedu od 10 do 20 posto uz prihvatljive troškove. Komorski sustav kroz aktivnosti može pridonijeti i podizanju svijesti te proširiti pristup informacijama, tehnologiji te uslugama koje postoje u tom segmentu.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?