Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKI KVADRAT

Grijanje u kombinaciji plina i sunčane energije

19.02.2009.
u 11:37

U Hrvatskoj se većina kućanstava grije na drva, loživo ulje ili struju, što je i skupo i neprihvatljivo s aspekta energetske učinkovitosti. Kućanstva koja za grijanje i zagrijavanje potrošne tople vode upotrebljavaju plin, energiju mogu uštedjeti racionalnom potrošnjom plina, to više što je i taj energent od ove godine znatno skuplji. Racionalnom potrošnjom pak ne štedi se samo energija i novac nego se čuva i okoliš, u čemu svaki građanin može sudjelovati.

Novi uređaji
Kako racionalno trošiti plin? Jedna je od mogućnosti da se stari plinski uređaji niske energetske učinkovitosti zamijene novim, suvremenijim uređajima. Na tržištu se trenutačno nalaze različiti uređaji povoljne cijene pa su pristupačni većini građana. To su standardne plinske peći, konvencionalni bojleri, kondenzacijski kotlovi te uređaji za koje se uz plin upotrebljava energija iz obnovljivih izvora.

Štednja i ekologija
Hrvatska kao zemlja s velikim brojem sunčanih dana ima velike potencijale u primjeni kombiniranih sustava plina i sunčane energije. Primjeri takvih sustava su kondenzacijski plinski bojler u kombinaciji sa solarnim sustavom te suvremena dizalica topline za koju se uz toplinsku energiju plina upotrebljava djelomice i energija iz zraka, vode i zemlje.

Primjenom tih sustava u prosječnom kućanstvu može se u godini uštedjeti između 600 i 1600 prostornih metara prirodnog plina. Tim načinom grijanja i pripreme potrošne tople vode znatno se smanjuje emisija ugljikova dioksida (CO2) u okoliš, a prosječno kućanstvo može smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 4,5 tona godišnje. Investicija u nove plinske sustave vrati se za tri do devet godina.

Podrobnije informacije mogu se dobiti u UNDP-u:

Besplatni infotelefon

0800-200-170;

www.energetska-efikasnost.undp.hr;

e-mail: energetska.efikasnost@undp.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?