Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIJEĆE ŽIVLJENJA Franjevac Franjo Mabić vjerojatno je najbolji kuhar među svećenicima

Fratar s kuhačom

plus-fra-txt.jpg
import
29.04.2006.
u 17:07

Untitled Document Možete li zamisliti fratra koji nakon nedjeljne mise veže pregaču i kuha ručak? Baš takav živi u Hercegovini i župnik je u Izbičnu, selu iznad Širokog Brijega.
Fra Franjo Mabić vjerojatno je najbolji kuhar među svećenicima. Tako bi se moglo zaključiti zaviri li se u njegov kulinarski bestseler “Recepti iz fratarske kuhinje”, koji je doživio tri izdanja. A još bolje – u njegovu kuhinju. A novinari Večernjaka upravo su to učinili...

Obilje začina
Čim nam je odškrinuo vrata župnoga stana, zabljesnula nas je bajkovita slika – mnoštvo začina u vrtu i u staklenkama, suhog voća i povrća po zidovima. U čašama s vodom zelenjeli su se svežnjevi svježeg divljeg zelja, koje je toga dana nabrao. Iznenadio nas je najavom da će nam skuhati špagete bolonjez. Očekivali smo nešto kompliciranije. No bila je to fra Franjina lekcija iz kulinarstva. Za umak je uzeo vrlo malo mesa, a onda je počeo dodavati različite začine. Jedan za drugim padali su u lonac.

– Tjestenina da, ali kuhana, i uz laganije umake. Teški umaci su zlo, oni debljaju pa zato s njima treba oprezno. Osobito ih treba izbjegavati uz pečenu tjesteninu, ona je jedan od pet smrtnih grijeha u kuhinji – savjetovao je fratar dok je kuhao.
Za desetak minuta sve je bilo gotovo. Kuća je mirisala od začina. Fra Franjo je maslinovim uljem namazao posudu, u koju je stavio špagete, potom ih je prelio umakom. Uz to je poslužio parmezan, a za salatu kisele patlidžane pripremljene po vlastitome receptu. I dakako, bijelo fratarsko vino. Brz i lagan proljetni obrok.

– Slično treba postupati i s ostalim jelima koja zahtijevaju preljev. U Hercegovini je omiljeni umak lučnica. U zagrijano maslo ulije se kiselo mlijeko i zgnječeni češnjak te time prelije pura, uštipci, jaja ili tjestenina. Ali kod nas ljudi stave masla kao da će ubijat’ konja. A dovoljna ga je samo žličica, da da miris umaku. Čak sam i za oltarom župljanima govorio da maslo nije nezdravo, ali da ga treba znati umjereno trošiti – kazuje fra Franjo.
U svojoj kuhinji nastoji biti što originalniji. Umjesto papra, rabi mljeveni domaći feferon. Usto, upotrebljava različite začine koje sam miješa – kombinacija je to od čak 12 različitih začina. Naravno, nastoji se i zdravo hraniti, ali pritom, ističe, ne izbjegava nijednu namirnicu. Samo je umjeren u svemu što unosi u organizam.

– Najveća bolest nas Hrvata jest suha meza. Lako se najesti pršuta iz Parme, koji je polusirov, gotovo neslan i nije dimljen. Ali, hrvatski su pršuti i suhi i slani i puni dima. I dakako, opasni.
– Jedu li Hrvati previše?
– Ne jedu.
– Znači, nisu predebeli?
– Ma problem je u nečemu drugom. Problem je u tome što nemaju kulturu prehrane. S nogu nabacuju hranu u organizam, što nam nije u genima. Nestalo je i tradicije obiteljskoga ručka jer smo prigrlili fast food prehranu. Ali i nije čudno jer je ponuda jednostavno takva. Tko si zapravo može priuštiti zdravu dalmatinsku kuhinju? Butelja vina i pola kilograma osrednje ribe na Jadranu stoji cijelo bogatstvo. I zato Hrvati i jesu na svjetskome dnu po konzumaciji ribe – smatra fratar kuhar.

Podilaženje strancima

Za hrvatsku kuhinju kaže da je konglomerat svega i svačega. Hrvati puno putuju i s putovanja uvijek nešto donesu pa domaća kuhinja pomalo gubi osobnost. No, za fra Franju ona je i dalje najbolja na svijetu. Pa kaže:

– Na malome prostoru imate sudar mediteranske i kontinentalne klime na kojemu se rađa bogatstvo začina. Samo, druga je stvar što to ne znamo iskoristiti, nego stalno uvozimo. Dovoljno je doći u Međugorje i uvjeriti se koliko Hrvati malo cijene svoju kuhinju. Umjesto da se otvaraju restorani s ponudom nacionalnih jela, tamo su stotine pizzerija i drugih objekata koji podilaze strancima. Na žalost, želja za brzom zaradom sve upropaštava.

Fratarska dijeta

Na pitanje svih pitanja – kako smanjiti tjelesnu težinu – fra Mabić ne nudi kulinarski, nego fratarski odgovor:
– Postom. Ja svake korizme postim o kruhu i vodi. Tu i tamo pojedem malo kiselog kupusa, limuna, jabuka ili salate. Nakon prve korizme izgubio sam 17 kilograma i nikada ih nisam vratio – tvrdi.


5 smrtnih grijeha u prehrani

Untitled Document 1. Pohana hrana – i meso i povrće
2. Zaprške i pržena tijesta (uštipci, pokladnice) jer s njima u organizam unosimo goleme količine transmasnih kiselina
3. Pržena junetina i govedina u ćevapima, pljeskavicama i hamburgerima
4. Prženi krumpiri svih vrsta (osobito čips) jer upijaju masnoću trostruko veću od svoje težine.
5. Gazirana pića – zbog prženog šećera

Želite prijaviti greške?