Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Fojbe i Bleiburg

18.02.2008.
u 16:04

Fojbe su bile planirano etničko čišćenje, rekao je prije 12 mjeseci i sada ponovio talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. Govorio je na Dan sjećanja, koji je uvela Italija kao spomen na nedaće kroz koje su prošli Talijani u Istri, Rijeci i Dalmaciji na kraju Drugog svjetskog rata. Na prošlogodišnji Napolitanov govor reagirao je hrvatski predsjednik, nazvavši te riječi revizionističkima, revanšističkima i rasističkima.

Tada je EU zatražio stišavanje Mesićeva tona i na kraju je dano priopćenje dvojice predsjednika koje su mnogi protumačili kao pomirenje. Međutim, Napolitano ove godine opet po starom.
Teško je nijekati plan protjerivanja Talijana jer o tome postoje i povijesni dokumenti.

No, za razliku od političara, talijanski povjesničari tragediju fojbi ne izvlače iz povijesnog konteksta. Govore i o dvjema fazama fojbi, prvoj prilikom kapitulacije Italije 1943., kada je bilo osveta za ono što su pod fašističkim režimom pretrpjeli Slovenci i Hrvati, i drugoj poslije rata, kada je bilo interniranih Talijana, strijeljanih pred fojbama i kada su provođena zastrašivanja kako bi oni napustili svoje domove.

Ne ulazeći u nadmetanja brojkama, treba govoriti i o čistki koja je provedena nad Hrvatima 1945. godine. Sudjelovao sam na savjetovanju u Rimu gdje su talijanski povjesničari kazali kako je možda i mnogo više Hrvata nego Talijana – iznijeli su brojku od 200.000 – ubijeno u poslijeratnoj čistki. Dovoljno je spomenuti samo Bleiburg.

Uzeti u obzir i taj dio povijesti o etničko-ideološkom čišćenju nad Talijanima i nad “nepoštenim” Hrvatima, koju su provodili komunisti, vjerojatno bi koristilo i odnosima Hrvatske s drugim zemljama, ali i unutarhrvatskom miru. A time se ne bi umanjile vrijednosti antifašizma.

Želite prijaviti greške?