Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Fitch nam je dao -2. Slijedi jedinica, ako se hitno ne trgnemo

vlada,sjednica vlade (1)
Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2012. u 21:45

Zaista nisu male šanse da nakon prvog kvartala sljedeće godine dođe i do rušenja hrvatskog kreditnog rejtinga ispod tzv. investicijske razine

Što zapravo znači promjena izgleda za održanje trenutačnog hrvatskog kreditnog rejtinga prema agenciji Fitch s pozitivnih na negativne? Pojednostavnjeno rečeno, to je kao da ste dosad u školi imali dvojku, a sada ste dobili -2. Drugim riječima, toliko ste na ispitu bili loši da vam je profesor poručio da možda i niste zaslužili prolaznu ocjenu te da ćete sigurno sljedeći put uz istu demonstraciju znanja dobiti jedinicu. Možda ne zvuči tako strašno. I jedinice se ispravljaju.

Međutim, zaista nisu male šanse da nakon prvog kvartala sljedeće godine dođe i do rušenja hrvatskog kreditnog rejtinga ispod tzv. investicijske razine. Naime, proračun je očigledno planiran toliko nerealno da će već prvi kvartal 2013. sigurno otkriti velike dubioze, te ćemo dobiti zasluženu jedinicu koju ćemo puno, puno teže ispraviti nego što je naizgled teško popraviti ocjenu -2.

Ako se nastavi rušiti rejting nakon prvog kvartala, tada će zasigurno doći i do novog općeg pritiska na rast kamata pa tako i do dodatnog odumiranja ekonomskih aktivnosti. Nadajmo se stoga da je to dovoljno stroga opomena. Vladi hitno trebaju barem stručni konzultanti, a sindikati se hitno trebaju odreći borbi za prava u potpunom neskladu s općim stanjem ekonomije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?