Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fiat će prvo kontrolirati 20% novog Chryslera, a 51% u 2013.

01.05.2009.
u 13:29

RIM – "Učinjeni su svi potrebni koraci i Chrysler će uskrsnuti zahvaljujući Fiatu", rekao je američki predsjednik Barack Obama u Bijeloj kući u 18 sati po hrvatskom vremenu 30. travnja najavljujući tako sporazum sklopljen između automobilske industrije iz Detroita i talijanske automobilske industrije iz Torina.

Chrysler će u narednih do 60 dana biti vođen u kontrolirani stačaj i zatim će ući Fiat, koji će najprije imati 20% dionica američke kompanije, da bi do 2013. preuzeo 51%.

"Fiat je pokazao da može proizvoditi 'čiste' i učinkovite, glede potrošnje goriva, automobile što je budućnost i jednini mogući spas za automobilsku industriju", rekao je Obama, koji je kao student vozio jedan Fiatov model, Fiat Ritmo. Sada će Fiat u Chrysler donijeti novu tehnologiju vrijednu više milijardi dolara, a za uzvrat će moći koristiti prodajna mjesta za svoje modele.

"Chrysler, koji je bio ikonom američke automobilske industrije, postat će još jači, a što je najvažnije ovaj sporazum će spasiti najmanje 30.000 radnih mjesta", ocijenio je Obama sporazom s Fiatom.

Delegirani upravitelj Fiata, Sergio Marchionne, koji je bio glavnim protagonistom sporazuma, je izjavio kako je to povijesni događaj, te će na američko tržište lansirati modele Alfa Romea i Fiata Cinquecento.

Američka vlada će operaciju poduprijeti sa 3,3 milijarde dolara, dok će kanadska vlada, pošto Chrysler ima pogone i u Ontariju, sudjelovati sa 2,42 milijarde dolara.

Na početku će Fiat, prenosom svoje tehnologije, kontrolirati 20% novog Chryslera, 51% u 2013. s time što neće moći postati većinski vlasnik dok neće biti vraćeni američkoj vladi posuđeni novci.

Sada će 55% novog Chryslera kontrolirati neovisni fond Veba, koji će davati zdrastvenu pomoć umirovljenicima automobilske industrije, a američko ministarstvo blagajne će kontrolirati 8%, dok će 2% biti u rukama kanadske vlade. Upravni odbor će imati devet članova od kojih će trojicu imenovati Fiat, četvoricu američko ministarstvu blagajne (od kojih trojica moraju biti neovisna), te po jednog fond Veba i kanadska vlada.

"Taj sporazum će stvoriti jeaku automobilsku industriju", izjavio je Marchionne, koji je svojedobno prognozirao kako će nakon sadašnje krize u svijetu ostati šest velikih automobilskih industrija.

Želite prijaviti greške?