Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET Počeo naširoko popularni Festival europske kratke priče

Fešta od ića i čitanja

31.05.2009.
u 17:10

Ne ide samo ljubav kroz – želudac! Dobro iće i piće odlično pristaje i – književnosti. Dokaze za to dobivamo svake godine na smjeni svibnja u lipanj. Tada se, naime, tradicionalno održava Festival kratke europske priče, jedno od najopuštenijih i najveselijih susretišta mahom mlađih književnika iz Hrvatske i njihovih gostiju iz Europe.

Čuvajte se: pisci kuhaju!
A sve uobičajeno počinje s piscima koji kuhaju! Tako je bilo i danas na početku osmoga festivala kratkopričaša kad su svoje kulinarske vještine pokazali Senko Karuza, Zoran Ferić, Ivica Prtenjača i Robert Mlinarec, a svi drugi sudionici festivala iz desetak zemalja, predvođeni najjačim timom iz Irske, koja je ove godine festivalska zemlja partner, uživali su u spravljenim delicijama.

Pisci su se ipak vrlo brzo “uozbiljili”, jer i radni dio susreta počeo je punom parom. U Zagrebu i u Zadru sve do 5. lipnja bit će niz književnih večeri s čitanjem priča, pa prevodilačkih radionica, predstavljanja hrvatskih knjiga i novih izdanja naših prijevoda europskih autora. Uz desetak “partnera” Iraca i domaćina Hrvata, došli su i pisci iz Nizozemske, Švedske, Libanona, Izraela, Njemačke, Mađarske, Portugala, Srbije, Walesa...

Književnost u zoni mira
Irske književne fešte bavit će se stanjem duha i produkcijom suvremene irske književnosti čiji su predstavnici na Festivalu odreda cijenjeni pripadnici irske nove književne scene, a i književne su radionice posvećene prevođenju irske proze. Posebno bi mogao biti intrigantan sutrašnji nastup izraelskoga pisca Alexa Epsteina i palestinskoga autora Samira El-Youssefa, dobitnika nagrade Tucholsky za promicanje mira i slobode govora na Srednjem istoku.

Dva multikulturnom i multietničkom dijalogu sklona književnika razgovarat će u zagrebačkoj Booksi o “Književnosti u zonama sukoba”, uz voditeljsku ulogu Slađane Bukovac. Valja vjerovati da će se i oni zauzeti da književnost bude zona trajnoga mira.

Želite prijaviti greške?