Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUXELLES Europa pozdravlja dogovor Rusije i Ukrajine, ali...

EU nepovjerljiva prema sporazumu

VL
Autor
Stojan De Prato
18.01.2009.
u 19:17

Europska komisija priopćila je da “pozdravlja sporazum premijera Putina i Tymošenkove iz Moskve, a posebice najavu da se prijenos plina k Europi može nastaviti u ponedjeljak”.

– EK i češko Predsjedništvo Europske unije neko su vrijeme nagovarali obje strane da ozbiljno pregovaraju, naglašavajući da su rasprave ovoga vikenda pokus za vjerodostojnost Rusije i Ukrajine kao dobavljača plina. Sada se čini da ti razgovori donose plod – ističe u priopćenju Ferran Tarradellas Espuny, glasnogovornik europskoga povjerenika za energetiku Andrisa Piebalgsa. On je, zajedno s češkim ministrom industrije i trgovine Martinom Řimanom, koji će u ovome polugodištu predsjedati Vijećem EU za energetiku, predstavljao EU na rusko-ukrajinskome summitu.

– Vidjeli smo do sada mnoga lažna svitanja u ovome sporu, a pokus je u ovom slučaju teče li plin ili ne prema europskim potrošačima. Do tada, čekanje se za Europu nastavlja – zaključio je Tarradellas.

Sumnjičav je bio i Řiman, koji se novinarima obratio u ime Predsjedništva EU.

– Pozdravljamo postignuti napredak, koji treba zahvaliti činjenici da je EU na moskovskom sastanku govorila jednim glasom, ali ostajemo stvarni. Još nije jasno kada će se opskrba plinom obnoviti – rekao je Řiman.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?