Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj

Zrinko Ogresta

Zrinko Ogresta
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Redatelj i profesor filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Ante Babaje i Krešo Golik bili su učitelji Ogresti.

Redatelj Zrinko Ogresta rođen je u Virovitici 5. listopada 1958. godine. Otac Božo je stomatolog, a majka Mira profesorica.

Zrinko ima pet godina mlađu sestru Željku, poznatu radijsku i tv voditeljicu i urednicu, a u braku s prof. Marijom Bašić dobio je sina. Sestri je, dok su bili djeca bio veliki uzor.

Zrinko Ogresta
1/4

Zrinko je Željku usmjerio k filmu, umjetnosti, kazalištu. Kinoteka je u to vrijeme bila kult, a Zrinko na prvoj godini Akademije. Željka je pak bila na svim njihovim ispitima, odgledala je sve projekcije filmova, sve studentske kazališne predstave.

Ante Babaje i Krešo Golik bili su učitelji Ogresti. - Imponira mi što sam Golikov učenik. Ali jednako sam toliko i Babajin.

U filmovima koje radim oduvijek se zrcalila moja osobnost, a ona se, baš kao i svačija druga, oblikovala životom i vremenom. Ne žalim zbog karaktera vlastitih filmova, ne bih ih mijenjao, što za pojedina životna razdoblja ne bih mogao reći - rekao je mnogo godina kasnije. 

Kad je diplomirao režiju, Ogresta je prvo radio kao asistent redatelja, objavljivao tekstove o filmu u zemlji i inozemstvu te režirao zapažene kratke i tv filmove, poput Zabranjene igračke i Dueta za jednu noć Itd.

Prvim dugometražnim igranim filmom Krhotine – kronika jednog nestajanja (1991.), što je politička drama – osvojio je nagradu kritičara Oktavijan i Zlatnu arenu za scenarij s Ladom Kaštelan. I nakon toga režirao je drame s izrazitim socijalnim elementima – siromaštvom, ratom, društvenim devijacijama prouzročenim ratom.

Najbolje je sve to spojio u filmu Isprani za koji je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji film i režiju) i Crvenom prašinom, koji je dobio Zlatna arena za režiju i scenarij (1999.)

Najviše I najradije surađuje sa snimateljem D. Geclom i glumcem Ivom Gregurevićem.

Od 1990. predaje na ADU. Ogresta je autor cjelovečernjih igranih filmova prikazivanih i nagrađivanih na uglednim svjetskim festivalima u Veneciji, Karlovym Varyma, Londonu, Montpellieru, Haifi, Milanu itd.

Ostali važniji filmovi: Leo i Brigita (1989., kratki televizijski), Doli – krhotine moga odrastanja (1992., dok.), Tu (2003., Velika zlatna arena).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije