Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvršni predsjednik Dinama

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić financira Kovačev dolazak
01.12.2016.
u 00:00

Tisuću puta Zdravko Mamić je ispričao kako se počeo baviti biznisom. Još kao srednjoškolac skužio je da može zaraditi na tome što na Dinamovim tribinama nema sjedalica. U Maksimir je stigao 1992. kada je bio glavni direktor Dinama i s Ćirom Blaževićem pokušao napraviti privatizaciju Dinama.

Kontroverzni izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, koji pozornost najviše plijeni svojim čestim incidentnim nastupima u javnosti, rođen je 16. srpnja 1959. u Bjelovaru. Njegovi roditelji - pokojni otac Josip i majka Lucija, podrijetlom su iz Zidina, sela pored akumulacije Buško jezero u zapadnom dijelu tomislavgradske općine u BiH. I Zdravko je gastarbajtersko dijete.

Njegov pokojni otac Josip desetljećima je bio gastarbajter u Njemačkoj, gdje je u glavnom gradu Bavarske držao tri restorana. U potrazi za boljim životom obitelj Mamić se iz Zidna preselila u okolicu Bjelovara, a početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća nastanili su se u Sesvetama gdje je otac izgradio obiteljsku kuću.

Zdravko Mamić financira Kovačev dolazak
1/4
 

Sva trojica Josipovih i Lucijinih sinova - najstariji Stojan, srednji Zdravko i najmlađi Zoran, koji je rođen u Zagrebu, posvetili su se nogometu.

Stojan i Zdravko počeli su igrati u lokalnom bjelovarskom klubu NK Mladost Ždralovi, a Zoran je započeo i završio karijeru u Dinamu. Stojan i Zdravko su sanjali da će jednoga dana odjenuti modri dres, ali unatoč tome što su prošli probu u Maksimiru ni jedan nije zaigrao za Dinamo.

Stojan je bio odličan igrač u generaciji Velimira Zajeca i Cice Kranjčara, a Zdravkova nogometna karijera u Dinamu zaključena je već u njegovoj 15 godini. Naime, kako je jednom ispričao Zdravko, trener Kobešćak je cijelu njegovu generaciju proglasio neperspektivnom pa je Zdravko pokušao sreću naći u Trešnjevci gdje ga je trenirao Rudi Belin.

Kad je Belin otišao iz Trešnjevke završila je i Zdravkova nogometna karijera, a Stojan je poslan u Gošk Jug na kaljene, te je kratko igrao za Hajduk, Napredak iz Kruševca i karijeru završio u Americi.

Tisuću puta Zdravko Mamić je ispričao kako se počeo baviti biznisom. Još kao srednjoškolac skužio je da može zaraditi na tome što na Dinamovim tribinama nema sjedalica. 

U OKI-ju je kupovao stiropor, rezao ga i prodavao navijačima kao sjedalice. Na Maksimiru je imao cijelu svoju ekipu prodavača stiropora. U intervju za Playboy Zdravko je ispričao kako je poslije srednje škole našao posao - Ne biste vjerovali, posao mi je našao Jakov Blažević.

Preko Tončija Pocrnića upoznao sam sestru Jakova Blaževića, koja me dovela na Pantovčak. Jakov me gurnuo za trgovačkog putnika Kožarsko-tekstilnog kombinata Zaječar. Tamo je bio direktor, ali i gradonačelnik, Nikola Sovilj - lička veza. 

Šest godina sam bio njihov najbolji trgovački putnik. Nikad nisam napisao niti jedan putni nalog. Samo bi došao u računovodstvo i rekao napišite mi naloga za toliko i toliko.

Nije bilo u pitanju. Nakon toga sam pet, šest godina bio predstavnik Lesne iz Slovengradeca. U 12 godina posla trgovačkog putnika nikada nisam nigdje otišao izvan Zagreba i Osijeka.

Tamo bi otišao, sjeo u Čingi Lingi, Košutu, Baranjske noći i s partnerima pio, jeo i zaključivao poslove - ispričao je Zdravko Mamić. U Maksimir je napokon stigao 1992. kada je bio glavni direktor Dinama i s Ćirom Blaževićem pokušao napraviti privatizaciju Dinama. Iz kluba odlazi 1994., a naredne godine postaje direktor Osijeka kada je taj klub prvi put zaigrao u Kupu Uefa. Poslije Osijeka odlazi u Segestu iz Siska koju vodi od 1997. do 1999., a potom prelazi u Croatiju iz Sesveta.

Član Izvršnog odbora Dinama postao je 2000., a tri godine kasnije imenovan je izvršnim dopredsjednikom Dinama i od tada počinje njegova era stvaranja jakog i moćnog kluba koji svake godine nastoji prezimiti u Europi.

Zbog toga što je postao gazda Dinama sukobio se s BBB-ovcima koji ga na sve načine pokušavaju otjerati iz Dinama.

Glavni prijepor s navijačima, ali i novinarima bila je njegova menadžerska agencija koja je držala većinu igrača Dinama.

Kasnije je vlasništvo agencije prenio na sina Marija.

Mamić  je poslove najprije vodio preko “Mamić Sport Agency”,  osnovane 2000. godine, no agencija je ugašena 2006.

Poslije je osnovao agenciju ASA International, s kojom pravno-formalno on nema ništa, ali ima sin Mario. Preko agencije su prodani mnogi mnogi hrvatski igrači u inozemne klubove poput Modrića, Lovrena, Vukojevića itd.

Zbog potpisivanja doživotnih ugovora s igračima Mamić se našao na sudu s Eduardom da Silvom. Sud je presudio da je ugovor s njim valjan i da mu Dudu mora isplatiti zaostatke koji su nastali kada je odlučio prestati Mamiću plaćati postotak od svoje zarade.

Zdravko Mamić stalno je u sukobu s brojnim novinarima. Njegove tiskovne konferencije pretvaraju se u verbalno bojište nakon čega vrlo često  gubi sudske sporove protiv novinara i mora im platiti odštetu za nanesene duševne boli zbog javno izrečenih uvreda.

Bio je u sukobu s ministrom prosvjete Željko Jovanovićem, a zbog riječi izgovorenih o njegovoj nacionalnosti vodio se sudski spor i prijetila mu je kaznena  odgovornost, ali sud ga je oslobodio.

U svađi je bio i s Miroslavom Ćirom Blaževićem koji mu je 1982. bio vjenčani kum u prvom braku s Nadom, ali su se krajem prošle godine pomirili. Posvađao se i s bratom Zoranom u posljednjoj utakmici prvenstva 2014./2015. jer mu je nametao da uvede u igru Ognjena Vukojevića.

No u globalu se smirio u odnosu na prošlost. Valjda jer je 23. veljače objavio da Dinamo ide u privatizaciju te se okrenuo pronalaženju načina kako to izvesti na najbolji mogući način. Iako detalji još uvijek nisu poznati, sve bi moglo biti izvedeno vrlo brzo, samo da se obave pravni detalji.

Kao prepreka nameće se naglo objavljena istraga od strane USKOK-a i PNUSKOK-a. U četvrtak 2. srpnja oko osam sati ujutro, dok su braća Mamić bila na pripremama Dinama u Sloveniji, policija im je pretražila kuće. Tereti ih zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave. Isprva nije želio dolaziti u Zagreb surađivati u istrazi, već je najavio da će to napraviti u nedjelju 5. srpnja kad završe pripreme, ali ipak se vratio u Zagreb 3. srpnja i stavio se na raspolaganje

Zdravka Mamića smatraju gospodarom hrvatskog nogometa koji ne drma samo Dinamo, nego cijelim HNL-om, HNS-om, sudačkom organizacijom i reprezentacijom.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
Todor@Todoric
17:58 03.07.2018.

Pa što sam ja to napravio vama novinarima? Hahahahaha https://www.youtube.com/watch?v=t8Mtoda6enU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije