Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent

Tonči Huljić

Tonči Huljić (1)
01.12.2016.
u 00:00

Završio je srednju glazbenu školu i studij prava. Krajem 70-ih osnovao je grupu "Dalmatinski magazin", da bi je kasnije preimenovao u "Magazin". Nakon euforije koju je 90-ih stvorio hitovima, počeo s ebaviti klasikom. Otkrio je Maksima Mrvicu. Potom se počeo baviti i diskografijom te je kupio Croatia Records.

Hrvatski glazbenik, tekstopisac i glazbeni producent Tonči Huljić rođen je 29. listopada 1961. u Splitu od majke Marije (zdravstveni radnik) i oca Ivana (ekonomista). Završio je srednju glazbenu školu i studij prava. U glazbu je zaljubljen od mladih dana.

- Tek kad sam odrastao shvatio sam da je glazba zapravo zbir svih mojih različitih interesa - rekao je Huljić.

Krajem 70-ih osnovao je grupu "Dalmatinski magazin", da bi je kasnije preimenovao u "Magazin". Njegova prva autorska pjesma “Sjećanja” objavljena je 1981. godine.

Osamdesetih je bježao iz Splita zato što je u glazbenim počecima mislio da mu pokraj Zdenka Runjića nema mjesta. S druge strane postojao je i šlageraški orijentiran, Đorđe Novković. Zato Huljić kaže da dugo nije mogao pronaći neki originalan izraz. Ali ga je našao.

Devedesetih je bio među prvim hrvatskim glazbencima koji je upotrijebio elemente folk glazbe iz SFRJ u svojim pjesmama. Iako se to mnogim rock kritičarima nije svidjelo pa su ga optužili za uvođenje turbo folka u hrvatsku glazbu, Magazin je u to vrijeme uvjerljivo postao najpopularniji glazbeni sastav u Hrvatskoj. A Huljić odgovarao: “Baš me briga što pišu, kad pogledam stanje na svom računu, ja sam sretan!”.

Magazin je shvaćen kao grupa ostatka Jugoslavije, a ne Hrvtske.

Nakon euforije koju je 90-ih stvorio hitovima, počeo s ebaviti klasikom. Otkrio je Maksima Mrvicu.

 Tijekom 90-ih intenzivira skladateljski rad i piše za mnoge izvođače. Velike naklade i popularnost tih pjevača rezultirali su i službenim priznanjem Huljiću za najprodavanijeg autora 90-tih godina.  U to vrijeme pokreće i vlastitu nakladničku tvrtku „Tonika” koja i danas egzistira. Tri puta odlazi na Eurosong, gdje započinje njegov uspješan put na međunarodnu scenu pjesmama „Nostalgija”, „Strigs of my heart“ i posebno „Marija Magdalena“.

Godine 2006. završio je svoj prvi, i za sada jedini, solo album instrumentalne glazbe, Waterland. Tijekom 2000-ih zajedno s partnerom Romanom Majetićem vodio je TV produkciju "AVA". Četiri telenovele od ukupno 680 epizoda bile su regionalni rekorder u gledanosti.

- S TV produkcijom je krenuo veliki novac. Počeo sam graditi i trgovati zemljištima. Ali sam se napokon pomirio s time da mi je glazba osnovna misija i da znam 70 posto stvari u tom poslu – govori Huljić.

Glazbu koju je radio za sapunice Huljić je kasnije prezentirao i u svijetu preko svojih izvođača. Britanski producent i menadžer Mel Bush predložio mu je da naprave zajednički posao. U Londonu osnivaju nakladu „HUSH Music“ i već s prvim projektom crossover ženskog kvarteta Bond ostvaruju svjetski uspjeh. Singl "Victory" u 21 zemlji dolazi na prva mjesta top ljestvica uključujući i Billboard ljestvicu u kategoriji crossover.

Tonči Huljić (1)
1/4

Pjesma je korištena kao glazbena podloga, a članice grupe su sudjelovale u realizaciji filma XXX vol 2. Huljićeve se pjesme sve češće koriste i u svjetskoj promociji velikih brandova (Toshiba, Raimond Waille), kao i u promociji filmova (Casanova).

I slijedeći projekt s Mel Bushom, pijanist Maksim Mrvica ostvaruje svjetsku karijeru i iznimnu popularnost u cijeloj Aziji. Godine 2006. Tonči je završio svoj prvi, i za sada jedini, solo album instrumentalne glazbe, Waterland. Bio je i jedan od članova žirija talent showa Operacija trijumf, uz Ismetu Dervoz i Marinu Tucaković, a napisao je pjesmu "Lijepa Tena", koju su Igor Cukrov i Andrea Šušnjara izvodili na Pjesmi Eurovizije 2009. u Moskvi.

Iako zbog posla tijekom godine često boravi izvan Zagreb, kaže da stvaralački može djelovati jedino tamo odakle su mu korijeni - u Splitu i na otoku Hvaru. Zato svaki slobodan trenutak koristi za bijeg u svijet kreacije koji tamo nalazi, u mediteranskom ozračju.

U jednom trenutku Huljić je završio na sudu jer ga je Ivo Bašić tužio da je plagirao njegovu pjesmu "Dalmatinka". Huljić je izgubio tužbu i Bašiću morao isplatiti odštetu.

U sretnom je braku sa suprugom Vjekoslavom, pravnicom, s kojom ima sina Ivana i kćer Hanu. Svi se bave glazbom. Vjekoslava je otkrila kako su ona i suprug Tonči pohađali istu osnovnu školu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije