Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar i poduzetnik

Stipe Gabrić Jambo

'dal-15.06.2009,dubrovnik stipe gabric jambo Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list'
Foto: 'Zvonimir Pandza/Vecernji list'
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Poduzetnik, bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik metkovića, magistar poljoprivrednih znanosti. U politici se našao kao član HDZ-a, potom je neko vrijeme bio nezavisni zastupnik u Saboru, da bi ubrzo prešao u Hrvatsku seljačku stranku.

Poduzetnik, bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik metkovića, magistar poljoprivrednih znanosti Stipe Gabrić, poznatiji po nadimcima Jambo i Kralj Mandarina, rođen je 16. svibnja 1958. u Metkoviću. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju, u Zagrebu 1981. Fakultet poljoprivrednih znanosti, gdje je i magistrirao, a potom se vratio u rodni grad gdje je bio gradonačenik 16 godina zaredom, do izbora 2013.

U politici se našao kao član HDZ-a, potom je neko vrijeme bio nezavisni zastupnik u Saboru, da bi ubrzo prešao u Hrvatsku seljačku stranku. Iz nje je bio izbačen 2009., ali je ponovo primljen i od travnja 2012. je na funkciji predsjednika Županijske organizacije Dubrovačko-neretvanske županije.

Dragovoljac je Domovinskoga rata. Oženjen je Grozdanom, rođenom Ostojić. Roditelji su troje djece. Nihova kći Maša u srpnju 2013. udala se za Tomislava Plećeša iz Metkovića.

'dal-15.06.2009,dubrovnik stipe gabric jambo Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list'
1/4
 

Uvijek se Gabrić hvalio da se, za razliku od mnogih, prvo obogatio radom pa ušao u politiku. Spominje oca Ivu koji je 50-ih godina prošloga stoljeća počeo raditi s kolima i konjima, pa stekao više od 200 hektara voćnjaka, izgradio kuće i gospodarstvo te kupio plodnu zemlju na kojoj su poslije sadili povrće. Kao osmoškolac, pa i đak gimnazije Jambo je biciklom razvozio mlijeko po Metkoviću.

Za školskih praznika na Braču i obali turistima je prodavao  voće i povrće. Posao je cvao te su Gabrići kupili kamion i obiteljski urod Jambo je razvozio u Sarajevo, Banju Luku...

Bilo je dovoljno novca da Ivo Gabrić svome vrijednome sinu da jednu kuću i kupi 1981. godine novoga Golfa, kao dar za diplomu. Jer je Stipe  te godine uspješno završio školovanje na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Po odsluženju vojnoga roka zaposlio se u velikom poduzeću Razvitak Metković, gdje je bio referent skladištar. U razdoblju 1984--1990. Bio je nakupac  stoke po bivšoj Jugoslaviji.

Poslije je krenuo u privatni biznis i političke vode, u kojima se dobro snašao, mijenjajući političke dresove. Započeo je s HDZ-om u koji ga je 1990. učlanio "zemljak" Luka Bebić.

Kada se Razvitak počeo raspadati, a s najavama rata ostalo je u nemilosti oko 150 nekretnina, neđu kojima i Turističko naselje Klek. Gabrić, koji je snalažljivo trgovao s MORH-om i HVO-om dok se ratovalo, tada već ima tvrtku Jambo i 2002. kupuje Klek. Kasnije će govoriti kako s tvrtkom Jambo nema više ništa, da je sve prebacio na odvjetničke urede i prijatelje!

Nakon 13 godina razišao se s HDZ-om  ljeta 2003. optuživši stranačke kolege ih da ga reketare. Tad je govorio kako je dvojac bez kormilara držao kormilo Hrvatske u svojim rukama, misleći na susjeda Luku Bebića, predsjednika Sabora, i premijera Ivu Sanadera.

Tvrdio je da su oni, ustvari, protiv njega inicirali do tada 110 kaznenih. Malo je tko vjerovao da će se obistiniti njegove riječi otkrivanja kriminalne pozadine HDZ-a. Govorio je da je on siguran kako će se nakon izbora, na kojima će HDZ konačno otići s vlasti, organizirati posebni autobusi za Remetinec, nakon što  Mladen Bajić dovrši svoj posao.

U listopadu 2005. izabran je i treći put za gradonačelnika metkovića, samo dva mjeseca nakon što je uhićen u Dubrovniku na temelju tjeralice. Povjerenik Vlade za grad Metković Ivica Vidović bio je podnio kaznenu prijavu zbog  sumnje da je počinio više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

Nakon toga je gradonačelnik Metkovića je u imovinskoj kartici napisao je da nema nikakvu ušteđevinu. Ali je zato  njegova supruga Grozdana, inače kućanica, imala je ušteđenih pet miliijuna eura i nekoliko nekretnina.

Gradonačelnik je imao nekretnine vrijedne "samo" 9,3 milijuna kuna - zgradu na Hvaru sa 440 četvornih metara,vrijednu oko dva milijuna kuna, 200 kvadrata u Makarskoj vrijednih 1,1 milijuna, 660 kvadrata u Tučepima vrijednih 2,1 milijuna, kuću od 200 kvadrata u Metkoviću vrijednu 1,5 milijun kuna, još jednu kuću u Metkoviću od 600 kvadrata,, vrijednu dva milijuna kuna, stan u Zagrebu od 60 kvadrata vrijedan oko 600.000 kuna..

Primao je gradonačelničku plaću od 12.500 kuna, te naknadu za nadzorne odbore i zakupnine u iznosu 20 tisuća kuna. Tome je trebalo prisloniti vrijednost pokretnina, a osobito njegovih uspješnih poduzeća, pakete dionica...

Kao nezavisni zastupnik u Županiji bio je osvojio četiri mjesta i koalirao sa - HDZ-om! Ipak, opet se posvađao. Htio je formirati novu vlast, ali je Vlada raspustila Županijsku skupštinu i raspisala nove izbore. I opet Jambo osvaja sa svojom listom čak deset mjesta, pa formira vlast sa SDP-om i HNS-om.

Slijedi faza priklanjanja Hrvatskoj seljačkoj stranci. Iskaznicu mu je Josip Friščić uručio u lipnju 2007.

Od 2008. do 2011. bio je njezin saborski zastupnik s liste HSS-HSLS . Čovjek za sve našao se u Odboru za pomorastvo, promet i veze kao potpredsjednik, kao član u Odboru za turizam i Odboru za međuparlamentarnu suradnju.

Na isteku mandata i putu ka još jednom, kada nije uspio, govorio je da je u četiri godine sjedenja u Saboru za dolinu Neretve dobio zamalo 700 milijuna kuna iz državnoga proračuna. Naravno, samo zahvaljujući njegovoj "borbi i utjecaju na Vladu, uvjeravao je svoje birače, osigurao je projekte vrijedne dvije milijarde kuna.

„Politika je prljav biznis! Ona je samo za one koji s prljavcima igraju prljavo. Meni je svejedno bude li premijer opet iz ovakvog HDZ-a, ili ako mi premijer bude onaj iz SDP-a. Ja ću za ovaj kraj i ovaj narod svakako dobiti novac“, rekao je jednom. Pa ipak za Metković  i ljude u dolini Neretve ništa nije učinio.

Na lokalnim izborima 2013. Kralj Neretve ostao je bez krune gradonačelnika metkovića koju je nosio 16 godina. Ono što  nije uspio HDZ, pošlo je za rukom skupini političkih autsajdera. Oni su se samo nekoliko mjeseci ranije okupili u Most nezavisnih lista.

„Do sada je gradonačelnik imao grad, od sada grad ima gradonačelnika“,  rekao je Božo Petrov, psihijatar koji je porazio Jamba. No, ni nakon izbora za jamba se ništa nije promijenilo. Mnogi su tvrdili da će završiti u zatvoru, međutim, nije.

Njegovo poljoprivredno gospodarstvo mu je, u skladu sa sezonom, prioritet i preookupacija. On i njegov brat Božo godišnje proizvedu do 15 tisuća tona voća i povrća, imaju 80 krava i teladi. a vijećnik je u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije