Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnica

Sanja Pilić

Sanja Pilić
Foto: arhiva VL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Omiljena spisateljica za djecu. U lektiri za osnovne škole šest je njezinih djela. Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. i treće nagrade 2006.

Književnica Sanja Pilić rođena je 16. svibnja 1954. u Splitu, a živi u Zagrebu. Završila je na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna fotografski odsjek. Odlikovana je 2011. Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobite zasluge u prosvjeti i kulturi.

Omiljena spisateljica za djecu,  pojavila 1986. godine sa zbirkom Ah ludnica, za čiju je naslovnu priču još 1981. godine bila dobila drugu nagradu Večernjeg lista za kratku priču. Potom su 1990. objavljene Tjeskobe šutnje i O mamama sve najbolje.

Sanja Pilić
1/4
 

Ona je kći jedne od najčitanijih hrvatskih književnica za djecu Sunčane Škrinjarić. To se ni po temama ni po stilu  nije moglo prepoznati književnom stvaralaštvu Sanje Pilić.

U lektiri za osnovne škole šest je njezinih djela. Objavljuje i a slikovnice koje su omiljene među djecom.

Knjigama Ideš mi na živce i Vidimo se na fejsu, izdanim u 2012. godini, broj naslova koje potpisuje zaokružen s na 24.

Tekstovi Sanje Pilić prevedeni su na engleski, talijanski, njemački, nizozemski, mađarski i slovenski jezik. Prema njenim izjavama,  iznimno je zahtjevno pisanje za teen generaciju,  odnosno djecu stariju od jedanaest godina.

Dobitnica je druge nagrade Večernjeg lista 1981. i treće nagrade 2006. Onda druge nagrade Radio Študenta i revije Literatura (Slovenija) 1990..,  nagrade Grigor Vitez 1990. i 2006. godine te nagrade Ivana Brlić Mažuranić 1995. i 2001. godine, nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2007. godini, prema romanu Sasvim sam popubertetio napravljene su kazališne predstave u Zagrebu i Karlovcu.

Svojedobno je Sanja Pilić radila kao fotogtrafkinja, neko vrijeme kao koloristica na crtanome filmu i trik-snimateljica te je radila sa zlostavljanom djecom i surađivala s Autonomnom ženskom kućom u Zagrebu.

Sanja Pilić ima sina Vida Spinlera i kći Vladimiru Spindler, inače profesionalnu fotografkinju,  koja je rodila  Mašu i Renea Rehaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije