Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, bivši hrvatski nogometni reprezentativac

Niko Kovač

niko kovač
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Igračku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Rapida i Weddinga. Za Hrvatsku je odigrao 83 utakmice i postigao 14 golova.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač rođen je 15. listopada 1971. u zapadnom Berlinu, gdje su potkraj šezdesetih  iz livanjskog sela Lusnić kao gastarbajteri stigli njegovi roditelji Mate i Ivka Kovač.

Igračku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Rapida i Weddinga, a nastavio u Herti Zehlendorf za koju je igrao do 1991. godine. Potom je prešao u Hertu BSC za koju je odigrao 148 utakmica i postigao sedam golova u pet godina igranja.

niko kovač
1/4

Iz Herte 1996. odlazi u Bayer iz Leverkusena u kojemu ostaje do 1999., a sljedeće tri godina igra u dresu Hamburga. Iz njega odlazi 2001. u Bayern iz Münchena s kojim 2003. osvaja njemački kup i naslov najbolje svjetske klupske momčadi.

Iz Münchena ponovo se seli u Berlin, igra za Hertu od 2003. do 2006. kada prelazi u austrijski Red Bull Salzburg u kojemu je 2009. završio igračku karijeru. Čim je objesio kopačke o klin u Salzburgu se latio trenerskom posla i počeo raditi s mlađim uzrastima,  a istovremeno je u Hrvatskoj upisao trenersku školu.

Za hrvatsku reprezentaciju igrao je 12 godina od 1996. do 2008. godine. U karijeri mu je najžalije što nije bio na popisu igrača koje je Ćiro Blažević vodio na Svjetsko prvenstvo u Francusku 1998. godine.

Za Hrvatsku je odigrao 83 utakmice i postigao 14 golova, a više od pola nastupa u nacionalnom dresu bio je kapetan reprezentacija. Čak je s kapetanskom vrpcom odigrao 43 utakmice. Zanimljiva je činjenica da je Niko Kovač u reprezentaciji debitirao baš zamijenivši Igora Štimca i to na Kupu kralja Hasana protiv reprezentacije Maroka.  

I na izborničkoj klupi Niko Kovač je zamijenio Igora Štimca koji je s Hrvatskom osigurao kvalifikacije za odlazak na SP u Brazilu iduće godine. Reprezentativnu karijeru Niko Kovač zaključio je 11. listopada 2008. godine u Harkivu u kvalifikacijskom utakmici za Svjetsko prvenstvo protiv Ukrajine.

Niko Kovač je nastupio na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2006. u Njemačkoj, a igrao je na Eurima 2004. u Portugalu i 2008. u Austriji i Švicarskoj. Zbog svoje srčanosti, velikog domoljubnog zanosa i njemačke discipline Niko Kovač je uvijek u hrvatskom dresu davao sve od sebe.

Zbog toga su ga navijači nagradili Ponosom navijača za 2009., a tu mu je nagradu dodijelio Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije "Uvijek vjerni".

Trenirao je juniore Salzburga, ali nakon poziva HNS-a pristao je početkom 2013. biti izbornik hrvatske mlade reprezentacije do 21 godinu koja je pod njegovim vodstvom procvala.

Niko je kao svog prvog pomoćnika uzeo brata Roberta s kojim je igrao u Bayeru iz Leverkusena i Bayernu iz Münchena. Niko Kovač je obiteljski čovjek i svoj posao ne miješa s obitelji koja mu je iznad svega.

Članove obitelji drži daleko od javnosti, jer za njega je obitelj svetinja. Jedino je u Glasu koncila još dok je igrao za Salzburg progovorio o tome kako je upoznao svoju suprugu. “Supruga i kći, moglo bi se reći, žive moj život.

One su uvijek uz mene. Razmišljam ponekad što bi se dogodilo da je obratno! Ne bi mi bilo jednostavno. No, moram reći da sam sretan sa svojom suprugom - jer bilo je teških vremena, i ozljeda, kad nisam igrao, kad sam bio na klupi, pa čak i na tribini.

Ona je uvijek bila uz mene, držala me i davala mi snagu, kao i moji roditelji. Od početka sam znao da je ona 'ta'. Još dok smo posjećivali tadašnju 'jugoslavensku' dopunsku nastavu u Njemačkoj, ja sam bio u sedmom a ona u petom razredu. I tada sam je ugledao - i nekoliko godina kasnije postala je moja djevojka.

To sam ozbiljno shvatio... Svagdje ima malih problema, i uvijek smo ih rješavali. Danas imamo odličan brak... Prijatelja se nisam odrekao, no trebalo je postaviti prioritete u životu. Rekao bih da sam obiteljski čovjek”,  rekao je tada Niko Kovač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije