Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača

Neven Mimica

neven mimica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Diplomatsku karijeru počinje 1987. kada postaje savjetnik u ambasadi SFRJ u Kairu. Bio je glavni pregovarač hrvatske Vlade za prijam RH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), Jedan je od najbližih suradnika predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Bio je glavni pregovarač hrvatske Vlade za prijam RH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama CEFTA-e i za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Rođen je 12. listopada 1953. u Splitu. Diplomirao je 1976. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjska trgovina. Sljedeće dvije godine radi u Astri, vanjskotrgovinskom poduzeću koje je pretežito poslovalo s bivšim SSSR-om kao referent uvoza i izvoza. Bio je član Saveza komunista.

U Republičkom komitetu za odnose s inozemstvom je od 1978. do 1980. stručni suradnik za odnose sa zemljama u razvoju, potom sljedeće tri godine savjetnik za pitanja platne bilance i deviznog sustava a od 1983. do 1987. pomoćnik predsjednika tog komiteta za Sektor gospodarskih odnosa s inozemstvom. Te godine obranio je magistarski rad pod naslovom „Elementi izvozne strategije u Hrvatskoj“.

Diplomatsku karijeru počinje 1987. kada postaje savjetnik u ambasadi SFRJ u Kairu. 1991. prelazi u hrvatsku diplomaciju, postao je viši savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova, u Sektoru za odnose s inozemstvom. Sljedeće dvije godine je pomoćnik ministra trgovine za područje vanjske trgovine. Ponovno se vraća u Kairo 1993. Ostaje tri godine u hrvatskom veleposlanstvu kao ministar savjetnik a jednu kao opunomoćeni ministar u veleposlanstvu RH u Ankari.

Od 1997. do 2000. je pomoćnik ministra gospodarstva u Upravi međunarodnih gospodarskih odnosa. 1999. mu je prihvaćena tema doktorske disertacije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu pod naslovom „Hrvatska trgovinska politika između procesa globalizacije i regionalizacije svjetskog gospodarstva“.

S dolaskom SDP-a na vlast 2000. najprije zamjenik ministra gospodarstva a 2001. je ministar za europske integracije. Za saborskog zastupnika izabran je 2003. kada je bio predsjednik Odbora za europske integracije. Članom SDP-a postao je 2004. U novom sazivu 2007. obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora iz redova oporbe.

Nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima 2011. postaje potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku. Postao je jedan od najbližih suradnika predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

neven mimica
1/4

Za povjerenika Europske komisije za zaštitu potrošača izabran je 1. srpnja 2013. Najavio je kako će mu prioritet idućih mjeseci biti borba protiv krivotvorene robe u online prodaji te uvođenje više transparentnosti u cijenama energije i troškovima vođenja bankovnih računa.

Njegov izbor na tu funkciju dočekale su i kritike. Britanski Daily Mail je napisao da bi trebao objasniti kako se od zagovornika socijalističke, dogovorne, ekonomije i bivšeg komunista preobratio u pobornika otvorenog tržišta kojemu sada želi služiti.

Oženjen je, ima dvoje djece. Vlasnik je polovice stana od 110 četvornih metara u Zagrebu, te vikendice i građevinskog zemljišta u Mimicama kod Omiša. Posjedovao je dionice HT-a i Badela, vozio je Citroen Picasso a dodatni honorar zarađivao je i kao predavač na privatnom sveučilištu Vern.

Samozatajan je, govori engleski i njemački a služi se francuskim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije