Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, saborski zastupnik, osnivač Narodne zaštite

Milivoj Kujundžić

01.12.2016.
u 00:00

Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Suautor je knjige „Hrvatska borba za opstojnost 1918. – 1998.“

Rođen je 11. veljače 1929. u Preku na otoku Ugljanu. Završio je Pravni fakultet, magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Bio je u partizanima. Kao sudionik Hrvatskog proljeća nakon njegova sloma u Karađorđevu, proganjan je. Ostao je bez posla.

Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice. Na Izvršnom odboru Središnjice HDZ-a 13. Siječnja 1991. Predložio je osnivanje Narodne zaštite. Cilj je bio pružiti „neoružani i ukupni otpor u Hrvatskoj“ te je stoga predložio „legalno organiziranje Narodne zaštite na osnovu dobrovoljnosti i samoorganizacije građana“. Nakon što su državna tijela donijela odluku o ustroju te organizacije postao je prvi zapovjednik Narodne zaštite grada Zagreba 1991.

Bio je saborski zastupnik u dva mandata, od 1992. do 2000. godine. Bio je član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za pomorstvo, promet i veze, Odbora za obilježavanje 50. obljetnice pobjede antifašističke koalicije u Europi i svijetu te predsjednik Mandatno-imunitetne komisije od 1995. do 2000.[PHOTOS]

Na Općem saboru HDZ-a u travnju 2000. Izabran je za predsjednika Visokog časnog suda. Zajedno sa Zdravkom Dizdarom suautor je knjige „Hrvatska borba za opstojnost 1918. – 1998.“. Nositelj je brojnih visokih državnih odličja.

Sa suprugom Ljerkom Kujundžić imao je troje djece. Umro je u Zagrebu 9. kolovoza 2001. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije