Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbenik, roker, pjevač, autor „Bilog cvitka“ i „E moj druže beogradski“

Jura Stublić

jura stublić,ljetno kino,vlada divjan,max juričić (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Jura je, sa samo trinaest godina, počeo svirati gitaru da bi se, sa sedamnaest, tijekom ljeta uzdržavao svirajući na terasama turističkih naselja. Početkom sedamdesetih Stublić počinje svirati u podrumu studentskog kluba zajedno s Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom. Nekoliko mjeseci pjevao je u prvoj postavi Azre.

Jurislav Jura Stublić rođen je 1954. godine u Sarajevu, od oca Tomislava i majke Vesne. Otac je bio operni pjevač u sarajevskom Narodnom kazalištu, a majka mu se bavila šivanjem. Njezine kreacije nosile su mnoge poznate žene među kojima je i operna diva Ljiljana Molnar Talajić.

Bio je hiperaktivan, živ dječak s kojim su se scenski radnici voljeli zabavljati. Jura je njih pak gledao kako postavljaju kulise, scenografiju i kostimografiju. U kazalište lutaka odlazio je gledati predstave ali i promatrati njihovo skladište s lutkama, kostimima i ostalim rekvizitima.

Umjesto dječjih pjesama pjevao je operne. Najdraže su mu bile "Aida" i "Nikola Šubić Zrinski".

U jesen 1961. godine obitelj Stublić se doselila u Sesvetski Kraljevec, gdje je Jurislav proveo djetinstvo i mladost, a u kojemu živi i danas. Išao je u gimnaziju Vladimir Vitasović u Kušlanovoj ulici, a otac nije podržao njegove glazbene početke. Mislio je da od svega toga neće biti ništa. Jura je, sa samo trinaest godina, počeo svirati gitaru da bi se, sa sedamnaest, tijekom ljeta uzdržavao svirajući na terasama turističkih naselja.

- Od te svirke sam znao hraniti sedam ljudi, svoje pleme. Znaš ono, imaš ekipu, sviraš, oni bi sjedili oko mene i pjevali. Netko bi nas primio na spavanje. A od mene se očekivalo da zaradim za klopu i piće - prisjeća se Stublić.

Po završetku srednje škole upisao je studij kemije (od kojeg je vrlo brzo odustao), a onda i sociologiju i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

jura stublić,ljetno kino,vlada divjan,max juričić (1)
1/4

Želio je imati  profesionalnu gitaru pa je kao student otišao raditi u Njemačku, gdje je s još jednim kolegom  radio na održavanju šume. Premazivali su drveće tako da ga ne mogu napasti glodavci i kukci.

Početkom sedamdesetih Stublić počinje svirati u podrumu studentskog kluba zajedno s Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom. Nekoliko mjeseci pjevao je u prvoj postavi Azre, a nakon zahlađenja odnosa Štulić je napisao pjesmu "Roll Over Jura" kao odgovor bendu koji ga je napustio.  

Naime, članovi benda Azra posvađali su se s Štulićem pa ih je on „otkantao“. Stublić nije bio na tom sastanku pa se smatrao kolateralnom žrtvom Štulićeva bijesa. Štulić osnova svoj bend koji se zvao „Šporko šalaporko i njegove žaluzine“ , prema jednoj priči iz Poleta, međutim, uskoro mijenjaju ime benda u Film, a Sublić napušta fakultet.

Prva skladba koju je napisao zvala se "Dijete ulice", koju je tek kasnije uključio na kompilacijski album iz 2001. godine "Sve najbolje".

Prvu postavu Filma činili su Jura Stublić (vokal), Marino Pelajić (bas gitara), Mladen Juričić (gitara) i Branko Hromatko (bubnjevi). Tada im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. I prije prvog objavljenog materijala postaju velika klupska atrakcija. Prvi singl objavljuju 1980. godine "Kad si mlad".

Prvi studijski album "Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi", izlazi 1981. i prodaje se u više od 20 tisuća primjeraka. Producent je bio Boris Bele iz slovenskog  Buldožera. Autor je bio Jura Stublić. Album  "Film u Kulušiću – Live", na kojemu su  skladbe snimljene uživo na na koncertu u zagrebačkom Kulušiću, prodaje se u 60 tisuća primjeraka. Na  turneji Film/Idoli  s njima je putovao i rock kritičar Dražen Vrdoljak.

Do 1987. godine Film je objavio još tri studijska albuma nako čega dolazi do razlaza prve postave Filma. 1989.

Film objavljuje album Zemlja sreće, a gostuju na njemu Laza Ristovski, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Branko Bogunović, Davor Rodik i klapa Bonaca. U vrijeme agresije na Hrvatsku Stublić objavljuje album Hrana za golubove, na kojemu se nalaze domoljubne pjesme "Bili cvitak" i "E moj druže beogradski", koje postaju veliki hitovi.

- Pa, bilo je to doba kada je bilo aktivno ratište u blizini mog sela, onako, čulo se pucanje topova i osvajalo se jedno skladište oružja u Dubokom jarku i onda su 'dolazili' avioni pa su bacali na nas nekakve rakete i pogodili su meni jezero. T

amo je bilo od ZNG-a, na jednom jezeru su imali barake za obuku i doletio je isto MIG, baš kada sam ja išao vidjeti te dečke, i pogodio je krug te vojarne a, nažalost, i 'moje' jezero. Baš sam vidio kako je raketa pala u jezero. I to je jako mene pogodilo. Negdje u tim noćima kada se sve to događalo sam napisao "E, moj druže beogradski" - prisjeća se nastanka pjesme.

Godine 1998. okuplja se prva postava Filma da bi nastupili na koncertu pod nazivom 'Zagreb gori'.

Posljednjih godina Stublić dva puta godišnje svira u Tvornici. On je jedan od najistaknutijih glazbenika Novog vala koji se može pohvaliti velikim opusom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije