Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spisateljica, prevoditeljica, hrvatska aktivistica

Julienne Eden Bušić

julienne eden bušić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Američko-hrvatska je prozna spisateljica, esejistica i prevoditeljica. Zbog angažmana za hrvatsku neovisnost Julienne je provela u zatvoru trinaest godina. Nakon demokratskih promjena 1990. radila je u Uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Objavila je autobiografski roman „Ljubavnici i luđaci“

Rođena je 20. rujna 1948. u mjestu Eugene u državi Oregon, na zapadu SAD-a kao Julienne Eden Schultz, jedina kći uz tri mlađa brata. Otac joj je bio profesor engleskog i starogrčkog jezika a majka knjižničarka.

Studirala je germanistiku i lingvistiku, najprije u SAD-u a potom u Beču.  Magistrirala je germanistiku. 1969. je u Beču upoznala Zvonka Bušića, koji je studirao slavistiku i povijest. „Na čudan način smo se privlačili, kao što drvo ili zid privlači automobil izvan kontrole“, napisala je kasnije.

Bušić je bio aktivist koji je prosvjednim akcijama htio privući pozornost na položaj Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji. Na njegov nagovor, zajedno s prijateljicom je 29. studenoga 1970. na tadašnji državni praznik Dan Republike s vrha nebodera na središnjem zagrebačkom trgu bacila letke protujugoslavenskog sadržaja.

Radi toga su uhićene i zadržene u pritvoru. Nakon puštanja vratila se u Beč. Vjenčali su se dvije godine kasnije, 1972. u Frankfurtu. Nakon toga preselili su se u SAD. Živjeli su u New Yorku, na Manhattanu.

10. rujna 1976. Zvonko, njegova supruga Julienne, i još trojica Hrvata koji su živjeli u SAD-u, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić, ukrcali su se u zračnoj luci La Guardia u zrakoplov Boeing 727. koji je letio iz New Yorka u Chicago. Kada su bili iznad Buffala, Zvonko je uručio poruku jednom od stjuarda koji ju je prenio pilotu. U njoj je pisalo da je u zrakoplovu pet bombi, i jedna u ispod središta newyorke podzemne željeznice na Grand Centralu.

julienne eden bušić
1/4
 

Zaprijetili su da će detonirati bombe ako se njihovi zahtjevi ne ispune. Tražili su da se njihov proglas s naslovom „Poziv na dostojanstvo i slobodu“ o borbi za hrvatsku neovisnost objavi u vodećim svjetskim novinama te da se iznad Pariza, Londona, Montreala, Chicaga i New Yorka izbaci tisuće letaka s istim sadržajem. Njihovi zahtjevi su uglavnom ispunjeni.  Mediji su, osim, Herald Tribunea, objavili proglas, leci su bačeni iz zrakoplova ili helikoptera iznad traženih gradova.

Zrakoplov je, nakon četiri zaustavljanja, stigao u Pariz. Pri jednom od zaustavljanja pušteno je 35 putnika. Nakon 12 sati u policijskom okruženju, otmičari su se predali. Putnici se nisu žalili na njih. „Oni nemaju ništa protiv nas, samo su htjeli da se čuje njihova priča. Brinuli su se za nas i dobro s nama postupali“, kazao je jedan od njih.

Ispostavilo se da su u zrakoplovu imali lažni eksploziv. Jedini pravi bio je u newyorškoj podzemnoj željeznici.  Bušić je u pismu policiji objasnio gdje se nalazi i kako je treba demontirati. Pri pokušaju demontiranja te naprave na policijskom poligonu poginuoje policajac Brian Murray.  Na suđenju u New Yorku, Julienne i Zvonko Bušić osuđeni su na doživotni zatvor, a ostala trojica Hrvata na 30 godina.

Julienne je provela u  zatvoru trinaest godina. Tijekom prve dvije godine boravka u zatvoru dobivala je pisma od Brune Bušića dok nije ubijen u Parizu 1978. Puštena je na uvjetnu slobodu 1989.  Nakon demokratskih promjena 1990. radila je u Uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

1993. objavila je autobiografski roman „Ljubavnici i luđaci“ u kojem govori o životu žene koja je udajom za Hrvata Zvonka Bušića život studentice zamijenila nesigurnom sudbinom žene koja se zbog ljubavi odlučuje poći na put pun opasnosti. Knjiga je objavljena i u SAD-u u nakladničkoj kući Writers Club Press. U Hrvatskoj je doživjela pet izdanja. Tekstove je objavljivala u hrvatskim i američkim časopisima i listovima.

Pokretala je akcije kako bi se na slobodu pustio i njen suprug, Zvonko. To se dogodilo tek 2008. Živjeli su u Rovanjskoj kod Zadra. Iste godine objavila je knjigu „Tvoja krv i moja“, zbirku eseja, kratkih priča i kolumni. 2012. izišao joj je roman „Živa glava“, romansirana biografija stvarne Vukovarke koja je prošla tešku borbu za vlastiti život.  

Njen suprug Zvonko počinio je samoubostvo u obiteljskoj kući u Rovanjskoj 1. rujna 2013. Nakon 32 godine čekanja da opet bude zajedno, ostala je udovica. Nedugo prije na državnoj televiziji emitiran je dokumentarni film „Ljubavnici i luđaci“ koji govori o njihovu aktivizmu u borbi za hrvatsku neovisnost. 

Na česta pitanja kako se kao Amerikanka toliko angažirala oko Hrvatske kazala je: „Voleći svog supruga, voljela sam sve što je on volio“. Njen suprug Zvonko Bušić izvršio je samoubojstvo 1.rujna 2013. u njihovoj kući u Rovanjskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije