Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar

Ivo Banac

'obzor...zagreb...27.06.2007. sabor, ivo banac,  foto: goran stanzl'
01.12.2016.
u 00:00

Magistrirao je i doktorirao na kalifornijskom sveučilištu Stanford. 1977. dolazi na sveučilište Yale gdje postaje redoviti profesor. U dva mandata bio je predstojnik koledža Pierson na tom sveučilištu. 1990. godine vraća se u Hrvatsku. 1997. sudjeluje u osnivanju Liberalne stranke kojoj je nakon raskola u HSLS-u na čelu Vlado Gotovac.

Rođen je 1. ožujka 1947. u Dubrovniku. Njegov pradjed sredinom 19. stoljeća došao je iz Konavala u Dubrovnik. Djed mu je bio općinski liječnik na Pelješcu, a poslije u Brazilu. Otac mu je bio pomorski kapetan koji je  1947. pobjegao u Ameriku. Djed po majci umro je u zatvoru u Lepoglavi 1948. Očev bratić Božo Banac bio je osnivač jugoslavenskog Lloyda i član središnjeg odbora londonskog Lloyda. Bio je jedan od najbogatijih poslovnih ljudi u Kraljevini Jugoslaviji.

S majkom  je emigrirao u Ameriku 1959. kako bi se  obitelj spojila.  Otac mu je poginuo u prometnoj nesreći slijedeće godine. Najprije je živio u New Yorku. Osnovnu školu  pohađao je u katoličkim obrazovnim institucijama.

Završio je isusovačku, u to vrijeme, mušku gimnaziju koja je, kako je rekao,  bila stroga ali je u njoj stekao disciplinu.

Diplomirao je povijest na sveučilištu Fordham. Tijekom studija je bio član radikalno ljevičarske organizacije Students for a Democratic Society. Magistrirao je i doktorirao na kalifornijskom sveučilištu Stanford.  1977. dolazi na sveučilište Yale gdje postaje redoviti profesor. U dva mandata bio je predstojnik koledža Pierson na tom sveučilištu.

Redovito je posjećivao Jugoslaviju. Svoju najpoznatiju knjigu „Nacionalno pitanje u Jugoslaviji“ objavio je 1984. Za nju je dobio nagradu Wayne s. Vucinich Američkog udruženja za promicanje slavenskih studija. 1990. je dobio nagradu Josip Juraj Strossmayer za knjigu „Sa Staljinom protiv Tita: informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu“.

Uoči demokratskih promjena 1990. pozvao je Franju Tuđmana, kojeg je upoznao 1971. da održi predavanje na sveučilištu Yale.

Vraća se u Hrvatsku te godine. Slijedeće 1991. razilazi se s Tuđmanom i postaje njegov žestoki kritičar. Bio je na izbornoj listi HNS-a 1992.  U časopisu Erasmus Gilda Slavka Goldsteina je s još nekoliko hrvatskih intelektualaca potpisao zahtjev za Tuđmanovom ostavkom 1993. Bio je dopredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska.  Od 1994. do 1999. bio je redoviti profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

'obzor...zagreb...27.06.2007. sabor, ivo banac,  foto: goran stanzl'
1/4

1997. sudjeluje u osnivanju Liberalne stranke kojoj  je nakon raskola u HSLS-u  na čelu Vlado Gotovac.  

Predsjednik Liberalne stranke postao je 2002. Bio je ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u vladi Ivice Račana od 18. srpnja do 23. prosinca 2003. Nakon izbora 2003. postaje saborski zastupnik zahvaljujući zajedničkoj listi njegove stranke sa SDP-om.

Liberalnu stranku napušta u veljači 2005. nakon propasti njegove inicijative da se ta stranka spoji s HNS-om. Bio je nezavisni zastupnik do kraja saborskog mandata.  Bio je član Odbora za međuparlamentarnu surdnju, član Odbora za ravnopravnost spolova i član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

2007. je izabran za predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora nakon što je njegov prehtodnik Daniel Ivin morao odstupiti zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti. Slijedeće godine mediji su pisali o nalazu Državne revizije koja je utvrdila da je, uz ostalo,  kao nezavisni zastupnik  sam je sebi iznajmio stan u kojem je živio kao poslovni prostor te da je  novac poreznih potrošio za namještaj.

Tvrdio je kako iza tih napada stoje oni kojima je smetao njegov angažman u HHO-u.

Na toj dužnosti naslijedio ga je Ivan Zvonimir Čičak. Sudjeluje u javnim polemikama, tvrdi da se pokušavaju zataškati komunistički zločini. Bio je angažiran u sukobu između Ive Pukanića i njegove supruge Mirjane. Urednik je časopisa East European Politics and Societies.

Sa suprugom iz prvom braka, s kojom je živio u Americi i razveo se, ima sina Niku. Dugogodišnja partnerica bila mu je Nadežda Čačinović,  a od 2010. je u braku s Andreom Feldman, profesoricom povijesti koja je bila i potpredsjednica Liberalne stranke. 2013. je objavio knjigu „Hrvati i Crkva“.

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
12:11 29.12.2014.

..uzaludan tip...konfuzan....nepovezan

ZK
zeljko.krivosija
12:25 20.03.2015.

Poštovani dali ste ikada čuli da je SAD nekog svog predsjednika nazivao riječima kako mi danas nazivamo ?? Od Trumana (1945-1953) koji je jednim potpisom u jednoj sekundi pobio 250000 japanaca pa do dana današnjega njihovi predsjednici potpisima ubijaju ljude širom svijeta ali ni jedan nije diktator ,ratni zločinac ,itd ne nego su heroji sv naroda ??!!! a gdje smo mi ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije