Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnik, novinar, urednik

Delimir Rešicki

Delimir Rešicki
arhiva VL
01.12.2016.
u 00:00

Jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika srednje generacije Delimir Rešicki, aktualni urednik kulture u osječkom dnevnom listu Glas Slavonije, rođen je 16. ožujka 1960. u Osijeku. Zastupljen je u brojnim pregledima, antologijama i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike.

Jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika srednje generacije Delimir Rešicki, aktualni urednik kulture u osječkom dnevnom listu Glas Slavonije, rođen je 16. ožujka 1960. u Osijeku. Osnovnu školu pohađao je u Branjinu vrhu i Belom Manastiru gdje je potom završio gimnaziju.

Studij kroatistike završio je na nekadašnjem Pedagoškome, danas Filozofskome fakultetu u Osijeku. Osamdesetih godina prošloga stoljeća počeo je objavljivati prozu, poeziju, potom književnu kritiku i medijsku publicistiku te esejistiku u hrvatskim časopisnima i glasilima.

Objavio je knjige proze, kritika i eseja: Tišina (tekstualna potraga) (1985), pripovijesti Sagrada familia (1993), eseje i članke Ogledi o tuzi (1995), eseje i prikaze Blinji (1998) te novele Ubožnica za utvare (2007), potom oglede, polemike i kritike Demoni u tranzicijskoj špilji (2010).

Izdane su njegove knjige pjesama: Gnomi (1985), Sretne ulice (1987), Die die my darling (1990), Knjiga o anđelima (1997),Ezekijelova kola (1999), Aritmija (2005), Meghalni a pandakkal(2008), i Crne marame (2008).

Njegova djela prevoedena su na njemački, engleski, talijanski, francuski, švedski, španjolski, mađarski, poljski, slovački, ruski, bugarski, makedonski i slovenski jezik.[PHOTOS]

Dobio je nagrade: Sedam sekretara SKOJ-a (1987), Duhovno hrašće za knjigu godine (1997. i 2005), Povelju uspješnosti Julije Benešić (1998), Kiklopa (2005), Godišnju nagrada Vla­dimir Nazor (2006), nagradu Hubert Burda Preis (2008) i Goranov vijenac (2011), koju je posvetio i nikada prežaljenom prijatelju, preminulom ojesniku Simi Mraoviću.

Uređivao je Osječki tjednik, Heroinu Novu, Ten, Književnu reviju te Godišnjak Ogranka Matice hrvatske Beli Manastir.

Zastupljen je u brojnim pregledima, antologijama i panoramama suvremene hrvatske poezije, proze i esejistike, kao i nekim internacionalnim. U nakladničkoj kući Fraktura uređuje pjesničku biblioteku Fraktali.

Poslije dulje stvaralačke stanke sakupio je svoje tekstove objavljene u časopisima i publikacijama i početkom 2013. ukoričio ih u knjigu Dronjci na hrpi. Za nju kaže da je emocinalna svaštarica.

Tekstovi govore o njegovu odnosu prema Baranji te gradovima Belom Manastiru i Osijeku, za koje ga vežu posebni osjećaji - u prvome je proveo djetinjstvo i odrastao, u drugome živi, radi i stvara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije