Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveučilišni profesor, potpredsjednik i ministar Vlade RH

Branko Grčić

branko grčić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Član je SDP-a od 1999, član je Glavnog odbora te stranke i predsjednik Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj. Redoviti profesor za znanstvene discipline Makroekonomija i Regionalna ekonomija.

Rođen je 16. travnja 1964. u Kninu gdje je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu. Na Ekonomskom fakultetu u Splitu diplomirao je 1987. kada se zapošljava na tom fakultetu. Magistrirao je 1990. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju obranio je u travnju 1996. na temu modelskog pristupa upravljanju regionalnim razvitkom.

Docent na Ekonomskom fakultetu u Splitu postao je 1997., izvanredni profesor 2001. a redoviti 2005. za znanstvene discipline Makroekonomija i Regionalna ekonomija. Dosad je objavio šezdesetak znanstvenih radova, bio je sudionik više domaćih i međunarodnih skupova i konferencija.

Član je SDP-a od 1999, član je Glavnog odbora te stranke i predsjednik Savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj. Za saborskog zastupnika izabran je 2007. Bio je član nekoliko saborskih odbora, potpredsjednik saborskog izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska –Europska unija. Vodio je skupinu za pregovore s Europskom unijom u vezi s regionalnom politikom i koordinacijom strukturnih instrumenata. Bio je gospodarski strateg SDP-a i jedan od kreatora gospodarskog programa Kukuriku koalicije.

Nakon pobjede te koalicije na parlamentarnim izborima 2011. postao je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade imenovan je za  šefa Koordinacije za investicije. Glede mogućeg gospodarskog opravka Hrvatske rekao je da su po dolasku na vlast zatekli praznu vreću koju će do kraja mandata trebati puniti. 

branko grčić
1/4

Na novinarsko pitanje kada će se bolje živjeti odgovorio je kako „moramo imati kratkoročne gubitke za srednjoročne probitke“. Vjeruje kako će Hrvatske procese reformi proći s puno manje žrtava nego neke zemljeu okruženju, samo u tim reformama treba biti ustrajan.

Govorio je da Vlada čini sve da se kroz javne investicije i borbu za svaki privatni projekt dogodi kakav-takav gospodarski rast.

Oženjen je, ima dvoje djece. Supruga mu radi u poduzeću Tisak. S njom u suvlasništvu posjeduje tri stana u Splitu od 60, 61 i 70 četvornih metara. Vozi BMW 320I C, supruga vozi Aveo. Ima podugačku listu poslovnih udjela i dionica u tvrtkama poput Dalekovoda, Ericsson Tesle, HT-a, IGH, Kraša, Končara. Slobodno vrijeme koristi za igranje tenisa te za slušanje glazbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije