Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE OSOBNIH RAČUNALA

Eksplozija prodaje prijenosnika u regiji

20.11.2008.
u 19:46

Tržište osobnih računala u trima zemljama u regiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u trećem tromjesečju 2008. godine iznimno je raslo. Ukupno je prodano 263.898 osobnih računala, odnosno 38 posto više nego u istom tromjesečju 2007., pokazuje istraživanje analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Kriza ipak na pomolu
– Kada govorimo o Hrvatskoj, prema podacima distributera, vidljivo je da računala kupuju kućni korisnici jer je većina računala prošla kroz maloprodajni kanal. Natječaji u državnom sektoru, prerađivačkoj industriji, sektoru komunalnih usluga te financijskom sektoru pomogli su rastu prodaje računala – objasnio je Nenad Zlatović, analitičar u IDC Adriaticsu, te dodao da se i za četvrto tromjesečje očekuje rast prodaje s obzirom na to da je zbog blagdanskih sniženja ono tradicionalno dobro.

Ipak, valja očekivati da će se posljedice krize osjetiti na tržištu, posebice u segmentu kućnih korisnika, imajući na umu i najavljene restrikcije u državnom sektoru koji je jedan od četiriju stupova IT potrošnje te najavljena kreditna ograničenja banaka tvrtkama i stanovništvu, dodaje Zlatović.

U svim trima zemljama najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prijenosnika čiji je rast bio znatno viši od povećanja obujma ukupnog tržišta.

Prijenosnici u trendu
– Riječ je o trendu koji traje. Korisnici su shvatili da uz iste karakteristike kao i kod stolnih računala dobivaju još i mobilnost uz istu ili neznatno višu cijenu. Ne treba tu zanemariti i utjecaj marketinških kampanja međunarodnih brandova koji drže dominantan udio na domaćem tržištu prijenosnika – ističe Nenad Zlatović.

Želite prijaviti greške?