Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2011. u 11:57

Dvoentitetska struktura Bosne i Hercegovine nimalo ne otvara u struku

Prije 16 godina u zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona u američkoj državi Ohio parafiran je Daytonski mirovni sporazum. Tada su pali parafi, ali su popustili šarafi koji ga drže pa parafirani mirovni sporazum širi nemir. Jedni ga u BiH i oko nje slave, drugi su nezadovoljni njim, a treći razočarani. Jedni u BiH državu OHIO čitaju kao OH, A, JOJ, drugi se samo smješkaju i prevode kao O, HA, HA, JOJ, a treći ni sami ne znaju kako bi američku državu u kojoj je parafiran Daytonski sporazum zvali. Jedan dio BiH je Republika (Srpska), drugi dio je FBiH, a nitko ne zna što je država BiH. Priroda poznaje čudnovate vrste, kao što su čudnovati kljunaš, a suvremeno društvo ne poznaje nešto slično BiH. Do kraja godine valjalo bi izabrati sedam novih svjetskih čuda, a među kandidatima nema ništa iz BiH.

Možda i zbog toga što je BiH, kad su čuda u pitanju, izvan konkurencije. Pa bi valjda trebalo nešto učiniti u tom pogledu. Daytonski sporazum najprije je bio izgubljen u prijevodu, a potom je čitav jedan narod u njemu zagubljen. Aneks 4. Daytonskog mirovnog sporazuma zapravo je Ustav BiH, ali su kasnije neki aneksi učinili svoje na štetu konstitutivnih bh. Hrvata, bez čije ustavne jednakopravnosti BiH ne može postojati. Konačno su i dušobrižnici BiH shvatili da se nešto mora mijenjati. Bez održive ustavne strukture, koja će svim narodima i građanima BiH jamčiti jednakopravnost i sigurnost, BiH nema budućnosti, a sve će biti dalje od Europe i sve bliže prošlosti.

Ovakva BiH nije ni u bh., ali ni u daytonskom duhu. Umjesto nove bh. vizije, na djelu je puzajuća revizija Daytona na štetu bh. Hrvata. Živimo u vremenu kad kina ponovo pune filmovi o vampirima, nije vrag da su se bh. i daytonski duh povampirili. BiH valja vratiti svojim vrijednostima, ili uopće više neće vrijediti. Sve podsjeća na razgovor bh. građana koji umjesto plaća primaju opomene za neplaćene račune:

- Trenutačno živim u ekološkoj kući - reče jedan.

- Kakvoj ekološkoj kući? - upita drugi.

- Isključili mi struju, vodu, plin, telefon - objasni mu.

U Banjoj Luci ne dopuštaju da im se netko miješa u RS, u Sarajevu nastoje potpuno zagospodariti Federacijom, a pokoju ingerenciju RS-a prebaciti na državu, dok Mostar kao da i ne postoji. Onda trpi država neposredno, a posredno svi u njoj i oko nje. Pa jedni godišnjicu ZAVNOBiH-a slave kao Dan državnosti, a drugi nadnevak daytonskog parafa kao dan svoje “države”.

Dvoentitetska struktura BiH nimalo ne otvara u struku pa se u Europu može švercati kao Mujo i Haso na makarskoj plaži. Obojica su na plažu ponijela po gajbu piva, a Mujo je pio pivo iz Hasine, a Haso iz Mujine gajbe. Pitaju ih drugi kupači što im znači to što rade, a Mujo im objasni:

- Rekli su nam da ovdje na plaži ne smijemo piti svoje pivo!

Što će donijeti ustavni kolokvij njemačke Zaklade Konrad Adenauer “Je li Ustav BiH sukladan s EU” u talijanskom gradu Cadenabbia, pitanje je SAD. Iz hrvatskih stranaka kojima su bh. Hrvati dali najveću podršku ističu kako u BiH nije povrijeđeno samo pravo manjina u procesu biranja i odlučivanja, nego i jednom konstitutivnom narodu. U Italiji je došlo do nove talijanske vlade, možda se u talijanskoj “čizmi” krije i rješenje za BiH. Možda se nađe formula za ustavne promjene koje će svima u BiH donijeti jednakopravnost. BiH je na velikom raskrižju, mora sačuvati ono staro što je u njoj bilo dobro i usvojiti puno toga novoga. Kao u novoj inačici starog hercegovačkog vica:

- Što mlada i mladoženja u Hercegovini rade prve bračne noći? - glasi pitanje. - Jedno broji novac od jabuke, a drugo postavlja slike na Facebook - odgovor je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?