Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.03.2013. u 12:00

Ako se, primjerice, 
u pitanju vjeronauka želi izaći ususret manjinskim zajednicama u društvu, onda je riječ o načelu obrnuto proporcionalne diskriminacije. Diskriminirano će biti više od 90 posto religioznih građana

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali sve naznake govore da će se “vjerski rat” uskoro nastaviti. Odnosno, da će vlast pokrenuti novu kampanju vjerske i svjetonazorske nesnošljivosti protiv najbrojnije Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica.

Prvo, to se iščitava iz probnoga balona koji je pušten ovih dana, a koji najavljuje da će se na inicijativu (!) LGBT udruga pokrenuti zahtjev za izmjenu onih dijelova vjeronaučnih udžbenika koje te udruge drže homofobnima. Da takva inicijativa u svojoj naravi nije krajnje opasna, mogla bi se proglasiti benigno glupom. No, opasna je utoliko što se ideja rodila navodno u samome političkom vrhu koji kreira odgojnu i obrazovnu politiku u zemlji. Pritom se, kao izgovor za udar na vjeronauk, dodalo na listu i nekoliko drugih školskih predmeta koje treba očistiti od tobožnje homofobnosti.

Dakle, na inicijativu nekakvih udruga, a sve pod pokroviteljstvom, u organizaciji i provedbi države. Nečuveno!

Drugi je primjer velika rekonstrukcija na HRT-u, iza koje nitko, zapravo, ne zna što se skriva. Iz priopćenja sa susreta direktora HRT-a Radmana i predsjednika HBK mons. Puljića vidjelo se da će se ići u izmjenu i korekciju međusobno potpisana sporazuma između HRT-a i HBK, koji je nastao na temeljima ugovora Svete Stolice i Hrvatske. Golema rekonstrukcija zahvatit će religijske programe HTV-a i HR-a i njihove redakcije, koje će, kako se zasad tek može načuti, postati dijelovima drugih, tj. srodnih redakcija umjetnosti i kulture. Ako se to učini po istom newageovskom načelu po kojemu su već sada u nekim specijaliziranim religijskim emisijama izmiješane duhovne kruške i jabuke, onda će to biti veliki udar na religijski program na javnoj televiziji.

A čuje se pritom i želja da se iz spomenutog sporazuma izbaci opcija da HBK ima pravo glasa u izboru uredničkog vodstva religijskog programa HRT-a, što će dokraja dotući jednu dosad gotovo nevjerojatno autonomnu poziciju jednog uredništva, koje je uvijek imalo siguran zaklon i slobodu rada, jer kada je grmjelo s Kaptola na njih, mogli su se uteći Prisavlju i obratno.

No, najveće pitanje u ovome trenutku jest: zašto se sve to čini? Ako se, na primjer, u pitanju vjeronauka želi izaći ususret manjinskim zajednicama u društvu, onda je riječ o načelu obrnuto proporcionalne diskriminacije i paklenom apsurdu da će diskriminirani u društvu biti oni najbrojniji, tj. više od 90 posto religioznih građana. Jednako je i s HRT-ovim programima, što se najbolje moglo vidjeti i osjetiti nakon mučkog ukidanja radijske emisije “Hvaljen Isus i Marija”.

Sve, dakle, upućuje na to da krojači života i sudbina ovoga naroda na pameti imaju podjele i sukobe, kao sve jasniju platformu za obračun i nasilje koje zazivaju nad svjetonazorskim neistomišljenicima. Crkva, tj. crkve i ostale vjerske zajednice tome se hitno moraju suprotstaviti, jer želja političkih genija da mijenjaju vjerski nauk, kao što je to slučaj kod ovoga pokusnog balona s vjeronaukom, doista je više od puke provokacije. Ili će se Crkva probuditi tek kada politički cenzori izbace neke od 10 zapovijedi i ubace svoje, nove. No, tada će za svaku razumnu, demokratsku i civiliziranu intervenciju biti prekasno.

Ključne riječi

Komentara 66

TZ
tarantula-zg
12:11 07.03.2013.

zanimljivo kako ovaj broj katolika u Pavicicevim kolumnama neprestano raste, sad je vec 90 posto...jos malo pa ce biti i preko 100%

MU
Munain
12:31 07.03.2013.

Vecernji, prestanite lagati o 90% vjernika. Uvedimo crkveni porez pa cete vidjeti koliki je stvarni postotak. Vjerske institucije mogu uciti sukladno svom nauku unutar svojih obrazovnih institucija. RH je sekularna drzava i kai tskva se treba ponasati --------------------------------------------------------------------------------- Druze, prestanimomo iz drzavnog proracuna financirati lezbo-pederske i ostale gradjanske udruge, ucinimo javnosti dostupnima cinjenicu tko ih financira iz inozemstva, pa cemo vidjeti koliko svaka od tih udruga ima simpatizera i clanova.

UM
Umjereni
11:08 08.03.2013.

Pavičiću, daj si malo pročitaj ustav i dio o ljudskim pravima. Ako ti se nešto ne sviđa, imaš Iran ili Saudijsku Arabiju kao uzore pa se tamo preseli i njih uveseljavaj s ovim za što ne znam kako bih to uopće nazvao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?