Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA KULTURi

Držić neka pričeka!

22.01.2009.
u 18:33

Notorni leksikografski puževi opet su se iskazali u svojoj punoj – sporosti! Još 2006. godine Leksikografski zavod “Miroslav Krleža” počeo je pripremati Leksikon Marina Držića ne bi li se ta enciklopedička suma znanja o našem najvećem komediografu pojavila 2008., u godini Držićeve velike, 500. obljetnice rođenja.

Jubilej je, kako se svi još dobro sjećamo, cijele prošle godine slavljen u hrvatskim kazalištima, na simpozijima, snimanjem filmova, postavljanjem spomenika, priređivanjem izložaba, objavljivanjem knjiga... Svime, dakle, samo ne – Leksikonom Marina Držića!

Ode Držićeva jubilarna 2008., a od Leksikona još ni – L. Zapravo, da budemo precizni, Leksikon i u ovoj, 2009. godini, postoji samo kao – najava! Kad će se otjelotvoriti kao knjiga – ne zna se jer ni na internetskim stranicama Zavoda, na kojima svako njihovo izdanje u pripremi ima uz svoj naslov i godinu kad bi trebalo biti tiskano, uz Leksikon Marina Držića nema ni tog banalnog podatka. Postoji tek zadnji glas o tom projektu – njegova bučna najava, samo jedna od bezbroj lanjskih, upriličena na Interliberu sredinom studenoga prošle godine.

I dok pužići iz Zavoda mile sigurnom “brzinom” koja će ih, neuznemirene rokovima, valjda dovući i do neke iduće Držićeve “okrugle” godine, druge kulturne ustanove pokazale su rezultate projekata za koje su, uostalom kao i Zavod, dobile novac iz državnog proračuna. Matica je hrvatska Držiću u spomen objavila divot-izdanje za koje je Luko Paljetak prikupio prijevode “Dunda Maroja” na 18 svjetskih jezika. HAZU je pak tiskao golemi zbornik urednika Dunje Fališevac i Nikole Batušića “Putovima kanonizacije”, koji na približno 900 stranica donosi književne, znanstvene i stručne radove posvećene Držiću, od Vetranovićeve “Pjesance Marinu Držiću u pomoć” iz 1550. godine do studije Nenada Vekarića iz 2008. godine.

Leksikografski zavod dotle mudro šuti ne opterećujući se trivijalnostima poput kalendarske smjene godina. Zaboravljajući usto reći kako troši novac hrvatskih poreznih obveznika i nije li možda dio novca slio u suradnju sa srpskim Službenim glasnikom, koji je ugostio na spomenutom Interliberu. Držić neka čeka!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?