Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠNI BUM Njemačka potporama ruši rekorde u prodaji automobila

Država daje 2500 eura za nov auto

04.03.2009.
u 20:05

Njemačka je subvencijom od 2500 eura na kupnju novog automobila uspjela ne samo zaustaviti pad tržišta nego i ostvariti rekord! Broj novih automobila prodanih na tamošnjem tržištu u veljači ove godine veći je 22 posto od broja prodanih lani u veljači, te je to najbolji rezultat u posljednjih deset godina.

Dublji razlozi takvog poteza njemačke vlade mogu se naći u činjenici da Njemačka ima vlastitu autoindustriju, i da ovim potezom spašava i radna mjesta u tvornicama. No, iako Hrvatska nema tvornice automobila, ima brojne tvrtke koje proizvode stakla, plastične i razne druge dijelove za tvornice automobila. U tim tvrtkama radi više od 6000 radnika, a procjenjuje se da bi bez posla moglo ostati više od 1500 radnika. Tome valja dodati i radna mjesta u salonima automobila, i jasno je da i naša vlada ima puno razloga da pomogne automobilskoj industriji. To više što je u veljači zabilježen pad tržišta od oko 42 posto.

– Takva pomoć vlade apsolutno bi pomogla da naše tržište živne, i to ne samo da se vrati na oko 82.000 lani prodanih automobila nego i da dosegne oko 100.000 automobila – rekao je Darin Janković iz tvrtke Jato Dynamics za Hrvatsku. No, iz tvrtke P.Z. Auto kažu da su se predstavnici Udruženja uvoznika motornih vozila nedavno sastali s predstavnicima vlade i da su mali izgledi da se mjere poput onih u Njemačkoj uvedu i u Hrvatskoj.


Psihološki karakter krize

PESIMIZAM Nije nevažan ni psihološki karakter krize. Ljudi su deprimirani lošim vijestima i katastrofalnim predviđanjima, pa teško da će se upustiti u kupnju auta, koja je u osnovi emotivan događaj

PROMJENA U europskim zemljama automobil se mijenja svake tri godine. Prosječan Hrvat auto mijenja svakih pet godina. No, ne pomogne li sada država, teško da ćemo automobile mijenjati i svakih pet godina

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?