Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIKANOVO NASLJEDSTVO

DORH provjerava zakonitost oporuke Aksela Petkovića

Autori: Ivanka Toma, G. Cvjetinović
16.02.2009.
u 20:40

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku uključilo se u slučaj nasljedstva Aksela Petkovića 11. veljače i od dubrovačkog Općinskog suda zatražilo spis kako bi istražilo je li oporuka u spomenutom nasljedstvu zakonita. To je novi element u ovoj aferi koja potresa Dubrovnik.

Javni bilježnik Nikša Viđen, jedan od trojice nesuđenih nasljednika nekoliko milijuna eura vrijedne imovine Dubrovčanina Aksela Petkovića, koji je preminuo 6. veljače, nije želio razgovarati o brojnim nejasnoćama u ovom slučaju. Prema oporuci koju je umjesto pokojnika potpisao zagrebački odvjetnik Aleksandar Skočić, Viđen, Josip Radeljak Dikan i njegov odvjetnik postali su vlasnici 400 metara četvornih novouređene kuće, procijenjene na 3,5 milijuna eura, s umjetničkom zbirkom te nepoznatim iznosom novca na računu. Nakon što su tijelo preminulog Petkovića iznijeli iz kuće u Ulici Ilije Sarake, javni bilježnik Ivo Radović zapečatio je objekt. Dvije Petkovićeve susjede, koje su se o njemu brinule posljednjih tjedana života, pozvale su odvjetnicu Branku Skansi Ratković.

Ubrzo se doznalo kako Radovića Općinski sud u Dubrovniku nije ni ovlastio u ostavini Petkovića, pa je predsjednik suda Ante Kačić podnio prijavu protiv njega Komori i Odvjetništvu. Otkrilo se da je oporuku Skočić potpisao 15. siječnja, a da je četiri dana poslije trojac osnovao tvrtku na koju je prebačena kuća.

Temeljni kapital tvrtke je 15,5 milijuna kuna, a direktor Radeljakov sin Leo. Aksel Petković od rodbine ima samo sestru Vandu. Kako je Vanda djelomično lišena poslovne sposobnosti, nejasno je i to kako je Petkoviću dala polovicu sporne kuće. Zanimljiv je podatak da je i taj ugovor ovjeren kod Viđena. Aksel je prije smrti pokrenuo proceduru kako bi se Vandi vratila poslovna sposobnost.

Rasprava je sazvana 9. veljače, na dan njegova pokopa, pa je predmet zaključen. No, nakon smrti Centar za socijalni rad pokrenuo je postupak imenovanja skrbnika. Ravnateljica Centra Katica Raič to je potvrdila i dodala da ime ne može reći jer je službena tajna. Doznali smo da je riječ o Seki Kisić, prijateljici pokojnikove sestre, koja je skrbila za Aksela.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?