Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dogovor Vlade i MOL-a: Za Okoli 514 milijuna kuna

29.01.2009.
u 19:17

Nakon skoro godinu dana pregovaranja, Vlada i MOL postigli su dogovor o novome dioničkom ugovoru, kao i o tome da će država preko Plinacroa ponovo postati vlasnik plinskog skladišta Okoli. Kako se država priprema otkupiti i trgovinu plinom koja je sada u sastavu Ine, premijer Sanader najavljuje da će Hrvatska ponovo biti ‘gospodar vlastite sudbine u plinskom biznisu’.

Staromu dioničkom ugovoru sklopljenom prije pet godina, istekao je rok, a po novom ugovoru država će imati 3 od 9 članova nadzornog odbora Ine, uključujući i predsjednika NO. MOL će postavljati predsjednika uprave, a Vlada šefa izvršnih direktora. U svim važnijim odlukama, međutim, Nadzorni odbor mora imti pristanak 7 od 9 članova. MOL ni u iduće dvije godine neće moći samostalno raspolagati dionicama Ine, a nakon tog razdoblja, Vlada u slučaju neprijateljskog preuzimanja ima pravo prvokupa.

Za podzemno skladište plina Okoli, Plinacro će Ini platiti 514 milijuna kuna. Za kredit što ga Plinacro mora idućih tjedana potražiti, Vlada će dati jamstvo.

Pregovori oko otkupa trgovačkog posla s plinom, Vlada očekuje završiti za tri mjeseca. U otkup tog segmenta Inina poslovanja, uz Vladu će se uključiti Plinacro, HEP, Petrokemija, te Grad Zagreb preko gradske Plinare.

Država koja sada ima 44 posto dionica više ne namjerava smanjivati svoj portfelj Ininih dionica.
- Nećemo ni prodavati ni mijenjati dionice Ine - rekao je danas premijer Ivo Sanader, napomenuvši da će ta odluka trajati barem do onda dok Hrvatska ne postane energetski neovisnija nego što je sada.

Za ponovno osvajanje plinskog poslovanja trebalo je više vremena nego za prodaju Ininih dionica MOL-u ili na burzi, a pregovori su bili vrlo teški, na momente i zbog nesuglasica u samoj Vladi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?