Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGAĐAJI Drugi nacionalni sajam pršuta u Sinju

Dobar miris otkriva i dobar okus pršuta

vrt-prsut-txt.jpg
import
25.04.2007.
u 19:00

Najbolji je pršut onaj koji je na stolu!  kaže Nikola Rakić, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta. On je bio jedan od 39 izlagača na 2. nacionalnom sajmu pršuta koji je organizirao Poduzetnički centar Sinj. Riječ je o rijetkom sajmu na kojem izlagači svojim izlošcima, najboljim proizvodima kojima se hrvatska pršutarska industrija može podičiti, ne štedeći hrane posjetitelje, goste i stručnjake. Kušači su se uglavnom složili kako su pršuti, dalmatinski, istarski i drniški, odreda vrhunski.

Međutim, prof. dr. Romano Božac, predsjednik ocjenjivačkoga suda, otkrio nam je vrlo precizne parametre po kojima je neki pršut bolji od drugih. Komisija prvo ocjenjuje vanjski izgled. Pršut mora biti pravilno oblikovan, lijep, precizno odrezan u skočnom zglobu, kost mora biti fino zaglađena.

 Pršut otvaramo i ocjenjujemo boju mesa. Imamo pet stupnjeva: najvišu ocjenu dobiva jednolično crvena, potom crvena s tamnim poljima, pa sa svijetlim poljima, a najlošija je bljedunjava boja. U dalmatinskoga pršuta ocjenjujemo i boju slanine. Najpovoljnija je bijela, pa malo ružičasta, ružičastožućkasta je lošija, a najlošija žućkasta  otkriva nam Božac.

Kad  kupujemo pršut, dovoljno je povesti se za mirisom, koji je u izravnoj vezi s okusom. Najpovoljniji je miris  onaj koji podsjeća na maslac. Slijedi miris na lješnjak, pa na sir. Miješani su mirisi na pretposljednjemu mjestu, a nedozreo pršut miriše na sirovo meso i dobiva ocjenu 1.

 Ako je miris pršuta dobar, budite sigurni da je i okus dobar. Kad kupujete, samo pod nos i ne možete pogriješiti  poručio je Božac.
 Okusom je najpovoljniji sladak, pa slankast. Ocjena je niža ako je preslan, još niža kad je gorkast, a najlošija kad je ljut.

Bitna je i struktura kako je pršut iznutra isprepleten s muskularnom masnoćnom.
 Kad odrežete fetu i vidite samo crvenilo, to nije dobar pršut. Masnoća diže okus i miris pršuta. Pršut ne smije biti gnjecav, feta se mora glatko rezati  kaže dr. Božac.

Proizvođačima je na stručnome predavanju objasnio gdje griješe i zbog čega gube ocjene, a zaključio je kako su se od lani popravili.

 Pršuti su bolji nego lani, ako ničim drugim, a ono  vanjskim izgledom. Na žalost, bilo je i takvih koje smo morali diskvalificirati jer nisu zadovoljili higijenske uvjete, imali su grinje. Ali, ovakvi će susreti pridonijeti većoj kakvoći vrhunskoga autohtonog proizvoda. Povećat ćemo i količine kako bismo mogli konkurirati na europskom tržištu  zaključio je Božac.

Danas proizvodimo 200.000 pršuta u godini, a dogodine će se taj broj bar  utrostručiti. Mesnica Lovrić i Mijukić, ovogodišnji i prošlogodišnji pobjednik natjecanja za najbolji pršut, grade nove pogone koji će to omogućiti.

Želite prijaviti greške?