Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 202
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besplatna energija 'Solarnog grada'

Do 2010. još 100 tisuća besplatnih solarnih ploča u Japanu

11.11.2008.
u 19:21

U japanskom gradu Ota, duž malog predgrađa Pal Town smještenog među poljima jagoda, na jednom od najsunčanijih mjesta u državo - sjaje se solarne ploče neiscrpan izvor energije u energetski siromašnom području. Tri četvrtine kuća u predgrađu prekriveno je solarnim pločama, koje su postale jedan od ključnih čimbenika u smanjenju troškova energije.

Smješten 80 kilometara sjevernozapadno od Tokyja, Pal Town, nazvan "Solarni grad", od 2002. godine koristi solarne ploče koje financira država. Pet stotina kuća prima sunčevu energiju, mnoštvo manjih generatora povezani su energetskom mrežom.

Stanovništvo želi solarnu energiju
Svih 550 obitelji koje koriste solarne ploče, izjavile su kako ih žele zadržati i nakon 2010. godine, kada ističe probni rok korištenja darovanih ploča. - U predgrađe smo se preselili zbog solarnih ploča. To smo jako dugo priželjkivali, ali nismo mogli priuštiti. Ovdje se energija jednostavno ne plaća - Izjavila je Mika Hiroshima, koja se sa suprugom i djecom preselila iz Ote prije tri godine.

Za sunčanog dana, točno u podne, generator snage četiri kilovata proizvodi dovoljno energije za vođenje prosječnog kućanstva. Tijekom, u Japanu čestog, oblačnog vremena, energije je upola manje. Unatoč razvoju istraživanja solarne energije, još nije stvoreno snažno tržište. Razvoj solarne energije nije konstantan, pa znanstvenici strahuju da će se brzo pojaviti konkuerncija koja će bolje "prodati" napredne proizvodne linije i opremu - Japan radi istu grešku koju je učinio s čipovima i LCD-ima- Izjavio je Yoshihisa Toyosaki, direktor tvrtke J-Star Global i dodao - sumnjam da će Japan u sljedećih pet godina biti među deset najboljih proizvođača sustava za iskorištavanje solarne energije.

Zašto solarna energija?

U sljedeće dvije godine Japan planira uložiti 246 milijuna dolara u solarne ploče, a procjenjuje da će se još oko 100 tisuća domova uključiti u projekt tijekom iduće godine. Japanske tvrtke kao što su Sharp i Sanyo, proizvodile su preko 50 posto svjetskih solarnih ćelija, ali su ispale iz tržišne utrke 2007. godine zbog velike globalne potražnje. Japansku tehnologiju korištenja solarne energije koja se stvarala preko 30 godina, nitko ne može pobijediti, ali samo ako Japan nastavi poticati tržište.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?