Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Dioba hrvatske podložnosti

29.05.2008.
u 17:20

Drznik ti dođe u tvoju vlastitu kuću, pljune ti u lice, a ti uzvratiš ovako: “Mi sa Srbijom imamo dobre odnose, a to što srpski političari upotrebljavaju ekstremnu retoriku i to, prije svega, za svoju unutarnju upotrebu, njihov je problem, a ne naš!”

Tako je na optužbu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, izrečenu u Zagrebu na sastanku Jadransko-jonske inicijative, da je Hrvatska u akciji Oluja učinila “etničko čišćenje više od četvrt milijuna Srba”, uzvratio Mario Zubović iz HDZ-a, predsjednik saborskog Vanjskopolitičkog odbora. Uz mlake reakcije s vrha države, to je desetgodišnja tipičnost u hrvatsko-srbijanskim odnosima koja se može primijeniti i na ime i prezime dvojice spomenutih: Vuk ne odustaje od svoje vučje naravi, a Zubović je u političkoj ordinaciji Ive Sanadera, naslijeđenoj od Ivice Račana i SDP-a, ostao bez zubi.

Ta tipičnost začela se 2000. godine, kad Račan i Picula, u skladu s politikom i diktatom EU, daju otvorenu potporu “demokratizaciji Srbije” i “rušenju Slobodana Miloševića”. Otkad je u Beogradu došao na vlast, za političare i medije u Hrvatskoj “demokrat” Zoran Đinđić bit će simbol nove, promijenjene, protumiloševićevske, demokratske Srbije. Iza neprozirnog zastora toga mita ostat će stvarni Đinđić, u javnosti će se vidjeti samo umiveno lice “građanskog političara”.

U povodu nekih njegovih izjava na tog će stvarnog Đinđića ponetko u Hrvatskoj podsjetiti, ali to neće promijeniti sliku o njemu, pa će se s njim kao s političkim uzorom uspoređivati političari koji će, nakon što je ubijen, voditi Srbiju. 

Dakle, “zaboravit” će se da je Đinđić i te kako podržavao vodstvo “krajine” u Hrvatskoj, da je njezino pravo na odcjepljenje smatrao ravnim pravu Hrvatske i Slovenije da se odcijepe od Jugoslavije, da je u vrijeme najžešćih napada na Sarajevo bio na Palama gdje je ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pripremio gozbu s pečenim volom, da je 1991.  zastupao tezu da “republičke granice nisu državne”, da se nakon nestanka “krajine” zauzimao za pripojenje hrvatskog Podunavlja Jugoslaviji, da je predlagao darivanje Prevlake Crnoj Gori, da je, napokon, kritizirao Miloševića, ali ne zbog njegova velikosrpskog programa nego zato što ga nije ostvario.

Na takvog se Đinđića tu i tamo podsjećalo prigodice, kao kad je, na Mesićevu procjenu da bi Srbija trebala Hrvatskoj platiti 15 milijardi eura odštete, reagirao izjavom da bi Hrvatska trebala Srbiji platiti možda i 150 milijardi eura odštete.

Zahvaljujući “novoj”, Đinđićevoj i đinđićevskoj Srbiji, uslijedit će hrvatski državnički posjeti Beogradu i famozna Mesićeva isprika. Kad se Europska unija spremala odrediti početak pregovora s Hrvatskom, isti Vuk Drašković koji je kao ministar vanjskih poslova uglavio Sanaderov posjet Srbiji jurcao je po svim važnijim europskim metropolama ne bi li nam se ti pregovori uskratili.

Na početku ove godine, baš ničim izazvan, srbijanski predsjednik Boris Tadić u UN-u je, u raspravi o Kosovu, optužio Hrvatsku da nije pravna država. Kakvi su to, dakle, Mesićevi i Sanaderovi “dobri odnosi” sa Srbijom u kojoj je službeno rehabilitirano četništvo i čiji nam dužnosnici neprekidno žele zlo i na njemu rade?

I kakva je to razlika između Nikolićeve i Tadićeve Srbije, osim što te Nikolić svojom politikom ne može iznenaditi dok te Tadić svojom politikom svako malo zaskoči!? I lijevi i desni srbijanski političari znaju kakva je podložnost hrvatske i lijeve i desne vlasti europskim gazdama, a Jeremićeva drskost usred Zagreba na europskom skupu samo je znak da će ubuduće Beograd s Bruxellesom tu podložnost kao zajednički plijen nastojati još više dijeliti.  

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?