Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2013. u 12:00

“Digitalna inkvizicija”, “diktatura mreže”, “internetsko linčovanje” itd., nazivi su koji se upotrebljavaju u opisivanju načina upravljanja Pokretom pet zvijezda

Glasovanje o isključivanju građanina Mastrangelija”, bio je naslov posta na blogu Beppea Grilla kojim je potkraj travnja pokrenuto on-line glasovanje za isključivanje iz Pokreta pet zvijezda (M5S) senatora Marina Mastrangelija. Zbog prečestog pojavljivanja na televiziji, Mastrangeli je trebao biti izbačen iz M5S i parlamenta u koji je izabran prije dva mjeseca na listama toga pokreta. Jedno od pravila M5S je da se njegovi članovi, parlamentarci i gradonačelnici ne smiju pojavljivati u tv emisijama.

Pravo glasovanja o izbacivanju iz pokreta i parlamenta imali su samo oni upisani na blog Beppea Grilla, pa prema tome i u M5S, a njih je točno 48.292. U internetskoj demokraciji izjasnilo se točno 17.177 “grillina”, kako se još naziva upisane u M5S, jer zapravo on diktira njihovo djelovanje i usmjerava njihove ideje. Od onih koji su glasovali, njih 88,8 posto izjasnilo se za izbacivanje Mastrangelija. Internet je tako izbacio Mastrangelija iz M5. Grillo je, opet preko interneta, zahvalio svima. “Mreža je ta koja o svemu odlučuje”, uvijek je naglašavao Grillo. Preko mreže su odlučena imena ljudi koji će s markicom M5S biti na izbornim listama. Mreža je odlučila da se parlamentarci pokreta neće nazivati “onorevole” (časni), već “cittadino” (građanin). Mreža je odlučila koju će osobu parlamentarci M5S predložiti za predsjednika republike. Mreža je odlučila...

Marino Mastrangeli, ex-senator M5S, zatražio je (2. svibnja) od predsjednika Senata, bivšeg suca Pietra Grassa, da spriječi njegovo izbacivanje.

“Formalno tražim Vašu (Pietro Grasso) intervenciju protiv nepravde koja mi je nanesena”, zavapio je Mastrangeli. Drži kako je njegovo izbacivanje nezakonito. “Samo sam dao neke intervjue novinarima”, pravdao se Mastrangeli. A i Ustavom je zajamčena sloboda izražavanja. Može li jedno pravilo nekog političkog pokreta koji se temelji na, kako ga je nazvao, “nestatutu”, biti jače od Ustava? Dakako da ne može i kada bi se Mastrangeli zainatio, mogao bi ostati u Senatu, ali bi morao prijeći u drugu stranku. M5S predlaže i uvođenje parlamentarnog pravila po kojem izabrani parlamentarci na listi jedne stranke ne smiju mijenjati dres. To bi također bilo protuustavno. Istina, oni koji su optuživali Silvija Berlusconija za “kupovanje” parlamentaraca kao nogometaša u vrijeme prijelaznog roka, s time što u parlamentu nema pauze u transferima, vjerojatno bi poduprli pravilo o zabrani prelazaka, ali bi se ogriješili o osnovni zakon.

Sam način na koji je Mastrangeli predstavljen na Grillovu postu dovodio je do jednog jedinog zaključka: taj treba biti izbačen. Federica Salsi, koja je iz istog razloga, davanja intervjua, izbačena iz M5S, na čijoj je listi izabrana u gradsku vijećnicu Bologne, kaže kako je riječ o nekoj vrsti “digitalne inkvizicije”. Mastrangeli nije prekršio nikakav kodeks ponašanja, kaže Federica Salsi. “Digitalna inkvizicija”, “diktatura mreže”, “internetsko linčovanje” itd., nazivi su koji se upotrebljavaju u opisivanju načina upravljanja Pokretom pet zvijezda. Zapravo “mrežu” u svojim rukama drži Grillo i njegov suradnik u avanturi osvajanja vlasti Gianroberto Casaleggio. Njih dvojica sada čak pripremaju televiziju M5S, preko koje bi se političari toga pokreta izabrani u institucije mogli obraćati široj javnosti, onima koji ne upotrebljavaju prečesto internet. Dakle, nije tv kao medij nepovoljan za Grilla, već samo kada je u tuđim rukama. Je li onda problem u mediju ili u vlasniku medija?

Uostalom, povijest, i to starogrčka, već u liku komediografa Aristofana poznaje kritičara politike i političara. Ali Aristofan nije ušao u politiku i nije povlačio konce svojih političara - lutaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?