Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE PETODNEVNO ZASJEDANJE SVJETSKOGA EKONOMSKOG FORUMA

Davos 2009. bit će drukčiji, kao i cijeli svijet nakon krize

28.01.2009.
u 10:47

U švicarskome planinskom gradiću Davosu danas počinje petodnevno zasjedanje Svjetskoga ekonomskog foruma, u izrazito sumornom gospodarskom ozračju. Stanje svjetske ekonomije od posljednjeg okupljanja u Davosu drastično se promijenilo na gore, a svjetski vođe upravo će aktualnu situaciju svjetskog gospodarstva u novonastalim prilikama pokušati analizirati, razumjeti i dati svoja rješenja.

Predviđa se okupljanje oko 2500 sudionika, od čega četrdesetak premijera ili predsjednika država.

Osim o aktualnome ekonomskom stanju, Davos bi trebao diskutirati i o rastućem svjetskom siromaštvu, energetici, klimatskim promjenama te slobodnoj trgovini.

No središnja tema okupljanja svakako su gospodarska i financijska kriza. Ekonomisti upozoravaju kako će globalna recesija i protekcionizam usporiti pa i uvelike zakočiti razvoj zemalja. Anketa provedena među poslovnim ljudima prije početka zasjedanja u Davosu pokazala je kako ih većina oporavak iz nastalog stanja vidi kroz tri godine.

Danas se predviđa obraćanje sudionicima kineskog premijera Wen Jiabaoa te ruskog premijera Vladimira Putina, čiji bi govori trebali staviti naglasak na oblikovanje novoga svjetskog poretka u uvjetima krize.

Klaus Schwab, idejni začetnik i pokretač Svjetskoga ekonomskog foruma, upozorio je kako kriza tek udara svojim posljedicama, ali i da nije ni blizu prevladavanja. Istaknuo je i kako će Davos 2009. biti više usmjeren na brigu i traženje rješenja, a bit će i znatno skromniji od prijašnjih okupljanja. Cijela će atmosfera biti drukčija nego što smo do sada iskusili, ocijenio je Schwab dodavši da se to najbolje može usporediti s cijelim svijetom koji je bitno drukčiji nakon ove krize.

Davos se događa u trenutku kada su mnoge svjetski poznate kompanije uvelike posrnule ili ih je kriza izbrisala, a još su do jučer zauzimale značajno govorničko mjesto upravo na Svjetskome ekonomskom forumu kreirajući gospodarsku sudbinu svijeta.

Želite prijaviti greške?