Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2013. u 12:00

S onim prošlim datumom Maje su promašili. Hoće li propasti barem euro, kad su već to prognozirali dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju?

Velika Britanija izlazi iz Europske unije! Da, ali tek treba održati referendum o tome. Dobro, Britanci će sigurno reći „ne“ Bruxellesu, znači odlaze iz europske zajednice. Da, odnosno možda, još se ne zna, jer se referendum o tome treba održati 2015. ili 2017. Ali, nije ni sigurno hoće li se održati referendum. Pa, britanski premijer David Cameron kazao je da će sazvati referendum ako će njegova Konzervativna stranka pobijediti na sljedećim izborima i odmah je dodao kako on ne želi izlazak Velike Britanije iz EU-a, već samo konzultaciju s biračima o tome. Tu ima previše „ako“, a osim toga sve će se odigrati tek za četiri godine, ako.

Dajte nam brzo neki novi datum smaka svijeta ili barem neku novu prognozu o propasti eura. S onim prošlim datumom Maje su promašili. A, euro? Hoće li propasti, tko je to prognozirao prošle godine? Pa dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, oni su se natjecali u disciplini tko će prije propasti: euro i EU. Ali, ni euro nije propao. Pa što sada prognoziraju? Izlazak Velike Britanije iz EU! Da, ali to će se eventualno dogoditi za četiri godine, a nama sada treba nešto katastrofalno. Pa, ekonomski rast će biti niži od predviđenoga. Znači ekonomija će propasti. Možda to nije pravi izraz, ali možemo ga upotrijebiti. Zapravo, bit će još više nezaposlenih. To znači da će biti više nezadovoljnika, koji će prosvjedovati, pa će na prosvjedima doći do nereda, na koje će policija odgovoriti, što će dovesti možda i pokušaja oružanog prevrata, a da bi se to spriječilo u nekim će zemljama Europe doći do fašističke diktature. Evo Gianni Vattimo (77) prognozira povratak fašizma na vlast u Italiji. Tko? Profesor filozofije, autor knjiga i novinskih članaka, političar i deklarirani gay. Ok, znači u Italiji su fašisti ponovno došli na vlast. Osim Italije, hoće li još koja država propasti kao što je prošle godine propala Grčka? Ali, Grčka nije propala... Kako nije, pa više ne čujemo za nju!

U švicarskom mjestu Davos započeo je, kao već niz godina (od 1971.) u siječnju, Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) koji okuplja ekonomiste (ove godine 2600 gostiju) i državnike (50 šefova vlada i država) koji iznose svoje prognoze društveno-ekonomskih kretanja. Prije točno godinu dana prognozirali su propast Grčke i nestanak eura.

Dobitnik Nobelove nagrade Joseph Stiglitz najavio je propast jedinstvene europske monete, što je potvrdio i u travnju 2012. izjavivši kako „euro ide prema samoubojstvu“. Drugi nobelovac za ekonomiju, Paul Krugman, također je najavio propast eura, a to je zatim u svibnju prošle godine potvrdio i u članku u New York Timesu napisavši kako „euro ide prema raspadu nevjerojatnom brzinom i u pitanju su mjeseci, a ne godine“ do njegova konca. U istom listu i u istom mjesecu Krugman je napisao kako će za nekoliko tjedana Grčka izaći iz EU.

Za ovogodišnju raspravu u švicarskom zimskom ljetovalištu lopticu je servirao Cameron s najavom referenduma o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU. No, onda je i osobno došao u Davos i kazao kako „naše držanje ne znači okretanje leđa Europi, već suprotno. Mi želimo otvoreniju, konkurentniju i fleksibilniju EU i za Veliku Britaniju ulogu unutar nje. Moja agenda temeljena je na tri točke. Transparentnost, vanjska trgovina i smanjenje poreza. Niski porezi potiču tržište“, objasnio je Cameron kojim će pravcem djelovati njegova vlada.

U Davosu se svake godine događa neka vrsta društvene igre pod nazivom „globalna rasprava“. Svjetski ekonomsko-politički vrh se druži, raspravlja (u hodnicima se dogovaraju i poslovi) i što su prognoze i izjave kontroverznije, to je zanimljivije. A kada katastrofične prognoze nisu dovoljno drastične odjek tih rasprava je slab u medijima. Stoga želimo novi datum smaka svijeta.

>> Cameron: Ne okrećemo leđa Europi, već sasvim suprotno

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:41 27.01.2013.

Je li Nostradamus predskazao kakvu epidemiju kokošje gripe?

KO
Križ od suza
09:23 28.01.2013.

Razvoj događanja će ići sljedećim tijekom. SAD će ući u sukob sa Iranom. Pogledajte samo grupu sa kojom se okružio Obama i on je samo pion u njihovom rukama. Neizostavno u suko će se uključiti Izrael. Zatvaranje Hormuškog tjesnaca izazvat će energetsku krizu neviđenih razmjera što će prouzročiti ekonomsku krizu i urušavanje monetarnog sustava i potpunog obezvrjeđivanje papirnatog novca. To će prouzročiti nemogućnost nabave hrane i svih drugih potrepština za svakodnevni život i nastupit će glad i bijeda. Sve će se to činiti da bi se otvorio put antikristu koji će doći kao lažni miriotvorac i zavladati svijetom. Gospodine Tomaševiću želite datum može li okvirno? Rano proljeće ove godine? Za pametne mislim da je dovoljno da bi znali što im je činiti. Za sve one koji žele nešto više saznati o svemu ovome neka otvore: Posljednja vremena opomena

PA
padamo13
10:07 28.01.2013.

Dok V.Britanija na izađe iz EU mi ćemo ući i pogurati sve na gore?Problem će biti riješen,samo treba čekati i biti strpljiv. Tko bude strpljiv u čekanju dočekat će i kraj svijeta,ako ne svijeta ,onda svoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?