Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2012. u 12:00

Crkva opet postaje utočište nacionalne savjesti kojoj se okreće narod. Šalje bitne poruke. Ovaj tjedan oglasila se o nepovredivosti državnih granica, nakon kardinala Bozanića, i Komisija HBK Iustitia et Pax

Crkva je danas najumniji i najrazboritiji dio hrvatskoga društva. Dok su se političari, vladajući ili oporbeni posve svejedno potpuno pogubili u bespućima aktualne zbiljnosti, Crkva poput svjetionika daje presudno važne signale naciji, kako narod ne bi posve izgubio bitne orijentire i nasjeo na sve moguće spinove i makinacije kojima ga truju političke elite.

Gotovo na svakodnevnoj, ali hajdemo biti korektniji i reći ipak svakotjednoj razini, Crkva šalje bitne poruke. Ovoga tjedna npr. oglasila se, nakon kardinala Bozanića, o nepovredivosti državnih granica Komisija HBK Iustitia et Pax, koja je u svojoj izjavi, zapravo, nepogrešivo definirala značaj državnih granica i taj bi tekst mogao ući u udžbenike politologije po svojoj preciznosti i konkretnosti svakoga detalja. Dakako, povod im je bilo prtljanje vladajućih oko granice s Bosnom i Hercegovinom na Kleku.

Istodobno, u Mariju Bistricu hodočaste katolici iz BiH, predvođeni evanđeoskim superherojem kardinalom Vinkom Puljićem (o čijim će krepostima i svetosti povijest tek govoriti), koji dolazi u pratnji – pazi sad – bivšeg nuncija u BiH i sadašnjeg nuncija u Hrvatskoj Alessandra D’Errica, koji izrijekom govori da Vatikan ne luta na ovim prostorima, već se upravo njegova diplomatska misija iz BiH nastavlja na Hrvatsku i u neposrednoj je i neraskidivoj vezi.To znači da je Vatikanu i te kako stalo do hrvatskog i katoličkog korpusa u ovoj regiji. Ali ne razbijenog i razjedinjenog, iseljenog i raseljenog, nego kompaktnog i jedinstvenog, naprednog i prosperitetnog. Premijer Milanović to će tek imati prilike uskoro čuti u Vatikanu od samoga pape Benedikta XVI. i kardinala Bertonea, kojima je BiH na duši više nego ijednom aktualnom hrvatskom političaru.

U Crkvi su, napokon, shvatili da političke elite u Hrvatskoj, bilo vladajuće bilo u oporbi, nisu kadre strateški promišljati o sudbini naroda, nego da se svojih pozicija drže isključivo kako bi zadovoljili vlastite najniže nagone za političkim preživljavanjem i održanjem vlastitih pozicija, uhljebljujući čitave liste vlastitih nitkova i čankolizaca, čija imena samo jamče da u propast srljamo brže nego što mislimo.

Crkva tako opet postaje utočište nacionalne savjesti i narod joj se okreće s povjerenjem, koje je imao npr. u socijalizmu i tijekom ratnih godina. To se povjerenje počelo topiti kada su crkvene elite počele imitirati one političke, koje su ih navukle na svu silu ovozemnih grijeha, omamile mirisom novca i privilegija, koje evanđeoskom poslanju ni po čemu nisu imanentni.

Crkva, dakako, nema nikakvih političkih instrumenata za političke okršaje, ali (unatoč i činjenici da je negativna kadrovska selekcija u visokom kleru uzela svoj danak!) ima neprikosnovenu snagu u prepoznavanju osjećaja, potrebe i bila naroda s kojim stoljećima neraskidivo živi. I to je u ovome teškom političkom, gospodarskom i socijalnom trenutku jedina utjeha. Nekolicina samosvjesnih i odlučnih biskupa i nadbiskupa, a očito i ovaj novi nuncij, jamstvo su i znak da u cjelokupnoj stihiji postoji glas razuma i razumijevanja. Pitanje je samo hoće li uspjeti prevladati.

Ključne riječi

Komentara 46

CH
Charles
18:05 15.10.2012.

"Crkva je danas najumniji i najrazboritiji dio hrvatskoga društva" Eto, dočekali smo da Pavičić piše i humorističke tekstove.

JA
jajan
18:28 15.10.2012.

Jao državi, u kojoj je Crkva jedina oporba

I6
i63
17:40 15.10.2012.

Ovdje kao da se okupio debatni klub, ali samih emotivaca: jedni drhtave brade i skupljenih usta od prijezira i kritike pišu govor mržnje prema crkvi, drugi nekritički brane crkvu s tradicionalističkih pozicija. S pozitivnim emocijama prema crkvi ipak bih podsjetio biskupe i autora da je prvotno poslanje biskupa naviještanje evanđelja, otvaranje crkve Duhu Božjemu, da je crkva sakrament svijetu, da je sol zemlje. Kamo je nestala evangelizacija, toliko potrebna crkvi i cijelom društvu, na tragu koje je još 1976. nadbiskup Franjo Kuharić potaknuo održavanje seminara za evangelizaciju prema obredniku inicijacije za katekumene? Hrvatsko društvo pati od krize morala i duhovne krize, crkva je poslana duhovno djelovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?