Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELE SPAČKE?

Bush ne pušta Obamu da se ranije useli tvrdeći da je rezidencija 'zauzeta'

16.12.2008.
u 14:42

Po ustaljenom običaju, prije nego što se 20. siječnja nakon polaganja prisege useli u Bijelu kuću, novoizabrani predsjednik SAD-a postaje stanovnik Washingona D.C. pet dana ranije. Predsjednik i njegova obitelj prije njegova (a kad-tad će biti i njezina) stupanja na dužnost smještaju se u Blair House, kuću na broju 1651-1653 Pennsylvania Avenue, dijagonalno nasuprot Bijeloj kući.

Blair House namijenjena je stranim državnim poglavarima koji posjećuju Washington, kao i bivšim predsjednicima, a na pet dana i budućim. Tu funkciju ima od 1942., a većinu svog mandata – dok se rezidencijalni dio Bijele kuće renovirao – u njoj je živio Harry Truman, koji je pješice odlazio na posao preko puta. U toj zgradi su na Trumana 1950. portorikanski nacionalisti pokušali izvršiti atentat, i na njoj stoji spomen-ploča policajcu Leslieju Coffeltu, koji je poginuo spriječivši ubojstvo predsjednika.

Pored originalne kuće obitelji Blair, današnja Blair House proširena je na još četiri susjedne zgrade i kvadraturom korisnog prostora nadmašuje Bijelu kuću (ima 119 soba). Tu je Nancy Reagan primala goste nakon pokopa svojeg supruga, 40. predsjednika SAD-a, kao i Betty Ford nakon pokopa svog supruga 2006. U Blair Houseu je na raspolaganju 14 gostinskih soba, osam soba za osoblje, 35 kupaonica, četiri blagovaonice, kuhinja, praonica i kemijska čistionica, teretana, cvjećarnica i potpuno opremljeni frizerski salon. No, i pored toliko prostora, mjesta za četveročlanu obitelj Obama – nema.

Barack i Michele Obama htjeli su se doseliti u Washington prije 5. siječnja, da bi njihove kćeri mogle uredno krenuti u washingtonsku školu Sitwell Friends u kojoj počinje drugo polugodište, ali su na zahtjev da im se stavi na raspolaganje Blair House dobili odgovor da "postoje već dogovoreni događaji i gosti koje je nemoguće premjestiti". Sally McDonough, glasnogovornica prve dame u odlasku Laure Bush, izjavila je da će Blair House biti "na raspolaganju novoizabranom predsjedniku Baracku Obami i njegovoj obitelji počevši od 15. siječnja, kao što je u povijesti bio slučaj." Prije toga, kaže McDonough, "ako mu je potrebna za sastanak ili tako nešto, svakako može podnijeti zahtjev pa će ured za tranziciju provjeriti je li na raspolaganju."

Glasnogovornica prve dame rekla je da, pored predsjedničkih gostiju, Blair House "često koriste službe Bijele kuće, State Departmenta i Ureda za protokol, za razne funkcije," ali nije rekla za što je konkretno kuća rezervirana. Vladini dužnosnici kažu da za prva dva tjedna siječnja nije zakazan nikakav posjet nekoga stranog državnika, ali je zakazano nekoliko oproštajnih susreta za dužnosnike Bushove administracije.

Barack i Michele Obama trenutačno traže privremeni smještaj za tih nekoliko dana, da bi im djeca mogla na vrijeme krenuti u školu koju će pohađati nakon useljenja u Pennsylvania Avenue 1600., kad već u Blair House ne mogu.

Bila bi prevelika mitomanija poistovjećivati obitelj Obama s jednom drugom obitelji, kojoj su svojedobno oko Božića rekli da u krčmi nema mjesta pa ih mogu smjestiti samo u štali, toliko daleko baš ne bismo išli, ali činjenica je da je to vrlo grubo odsustvo susretljivosti prema novom predsjedniku koji je, eto, toliko mlad da ima djecu u školskoj dobi pa se mora ranije doseliti u grad.

No, spačke tijekom prelaska vlasti s republikanaca na demokrate i obratno nisu ništa novo. Navodno je najgore bilo 2000. kad su se pripadnici Clintonove administracije vrlo ružno ponijeli prema ljudima iz dolazeće Bushove administracije i divljački demolirali većinu radnih prostorija – razbijali opremu, bacali smeće uokolo, čupali utičnice i prekidače iz zidova... Skoro kao JNA kad je devedesetih izlazila iz vojarni u Hrvatskoj. Politička mržnja zna biti zbilja glupa stvar, ali kad bi se barem ograničila na takve sitne spačke, svijet bi bio mnogo podnošljiviji...

Želite prijaviti greške?