Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2012. u 12:00

Hrvatska bi mogla imati veliku ulogu u sljedećem krugu proširenja, u kojem bi se mogle naći zemlje iz regije.

Za mene politika nije emocionalna kategorija, ali mi je jučer ujutro kanula suza kada sam na jutarnjim vijestima na radiju čula da naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ide na sastanak u Bruxelles i da će ondje zajedno s 27 ministara iz zemalja članica EU raspravljati o - iranskom nuklearnom programu! Konačno!

Jutro 23. siječnja kao da je skinulo veliki dio tereta koji smo potezali i natezali prošlih dvadesetak i nešto godina. Koliko god loše i jadno čovjek spavao, jutro je uvijek novi početak, a dan nudi bogatu riznicu mogućnosti. Hoćemo li ih zgrabiti i u punini iskoristiti ili ćemo iz prikrajka čangrizavo prigovarati, ovisi o nama.

Ovo jutro nam je, uz ostalo, otvorilo i mogućnost da prestanemo biti dio problema i počnemo aktivno sudjelovati u kreiranju politike državne zajednice u kojoj živi više od pola milijarde ljudi. To je divovski izazov, posao koji može zaokupiti mnoge mlade ljude sklone politici i promišljanju o njoj da se bace na taj vrlo zanimljiv posao. Mnogi će kazati da smo mala zemlja i da će se naš glas utopiti u mnoštvu, no s time se ne slažem zato što, budemo li to željeli, možemo Europi donijeti zapravo neprocjenjiva iskustva kroz koja smo prolazili posljednjih dvadesetak godina. Iako smo mali, u NATO-u smo pokazali da znamo odraditi posao, pa nije čudno što, primjerice, naša mala misija u Afganistanu dobiva toliko pohvala. I u EU također možemo biti konstruktivni i kreativni, a vjerujem da će Hrvatska energično zagristi u taj mamac.

Očekujem puno i od šefice diplomacije Vesne Pusić koja mora biti jedan od glavnih kormilara na tom putu. Ohrabruje što je u samo mjesec dana uspjela vratiti dignitet važnoj funkciji ministra vanjskih poslova (osobito sada kada ulazimo u EU), koja je u dva HDZ-ova mandata bila degradirana i svedena na puki bezlični servis Banskih dvora.

Uz to što ćemo morati uložiti veliki trud da zaista budemo agilna, aktivna i korisna članica, budemo li to htjeli, možemo odigrati veliku ulogu i odraditi značajan posao u sljedećem krugu proširenja Europske unije u kojem bi se mogli naći Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, ali i neke druge zemlje. Hrvatskoj se pruža prilika da Europi pomogne da jednom zauvijek začepi tu nesretnu "balkansku rupu" i smiri stoljetne animozitete koji su do sada već izazvali previše ratova, nevolja i nesreća. Treba se uvijek podsjećati da je temeljna ideja osnivanja Europske unije zapravo ideja o stvaranju kontinenta na kojem rat više neće biti moguć. U tom kontekstu, u ovim trenucima krize unutar EU, zanimljivo je promatrati kako Francuska i Njemačka, zemlje koje su stoljećima bile smrtni neprijatelji, sada kao najprisniji partneri čine sve kako bi stvorili novu, jedinstveniju i stabilniju Europsku uniju.

Ne treba smetnuti s uma da će Hrvatska od 1. srpnja 2013. u Europskoj komisiji imati svoga povjerenika. I za to se treba dobro pripremiti i u Bruxelles poslati osobu koja će nas u tom tijelu najkvalitetnije zastupati.

U ovome trenutku Europska unija i eurozona jesu u krizi, ali kriza, pa i ona vrlo teška i naoko bezizlazna, ne mora nužno rezultirati slomom, već može iznjedriti neke nove vrijednosti, snagu i jedinstvo. Sama činjenica da Europa nije izolirala Grčku i pustila je da se utopi u vlastitu glibu, već joj je solidarno pomogla, govori u prilog tome da se radi o dosta vitalnoj zajednici koja intenzivno na vlastitim pogreškama uči kako rješavati probleme i kako promišljati o jačanju zajedništva. U ovom trenutku Europa jest ekonomski dosta dobro integrirana, ali to ne prati i politička integracija, što bi mogao biti jedan od izvora trenutačne krize u kojoj se Europska unija nalazi. Mislim da je jako značajno što će i Hrvatska moći sudjelovati u promišljanju i kreiranju Europske unije za budućnost. Iako vjerojatno i nismo potpuno svjesni toga, zaista se nalazimo na prekretnici koja bi nam mogla odrediti budućnost budemo li to zaista željeli.

Ključne riječi

Komentara 34

DU
durica
12:29 24.01.2012.

Prvi pasus u ovom užasu od kolumne trebalo bi proučavati na studijima novinarstva širom svijeta - naročito u zemljama kao što su to Sjeverna Koreja i slične. Baš me zanima kako uredništvo Večernjaka misli prodavati novine i zarađivati s ovakvim pisanijama.

GR
Gradinar
12:43 24.01.2012.

Autorice, EU nije, ponavljam NIJE državna zajednica! Nitko u njoj ne bi bio da - jeste! Ni jedan narod, ni jedna nacija svojim političarima nije dala takve ovlasti!

DI
Didgio
19:46 25.01.2012.

Nastavak: a naravno da novi Zakon koji negira potrebnu natpolovičnu većinu ne samo da nije donesen u 6 mjeseci nego NIKADA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?